Daglig leder Kjetil Kroksæter ved dugnadsprosjektet Thamspaviljongen skrev følgende i spalten «Signert» i Adresseavisen lørdag 23. juni:

«På folkemunne låter det slik: Folk på Orkanger spør hva kommunen kan gjøre for dem, på Fannrem spør man om man kan få tilskudd hvis man setter i gang en dugnad og i Hoston gjør man jobben uten kommunal støtte.»

Sånn brukte Kroksæter kunnskapen sin om hjemkommunen Orkdal som eksempel i en kommentar om konflikten by-land i Trøndelag fylke. Det dannet utgangspunkt for et motinnlegg i bloggen Orkdalsmakta. Nå antyder Kjetil Kroksæter at han er offer for diffuse, skjulte motiver fra min side. Han skriver i ST:

«Kommentaren handlet faktisk ikke om dugnad. På den bakgrunn forundrer det meg at noen gjør dette til en nedsettende sak om dugnad (…). Enda mer forundrer det at noen kan tillegge meg meninger som at innbyggere i deler av kommunen er andre- og tredjerangs, ja til og med late. Unnskyld meg; dette blir så dumt at jeg nesten må spørre om den som blogger slike påstander har vikarierende motiver?»

Spørsmålet gjelder selvsagt bloggen Orkdalsmakta, og her er svaret:

Motivet mitt er åpent, ikke skjult eller vikarierende (hva nå det skulle være). Tre formål:

1. Å drøfte om det virkelig hersker slike fordommer mot folk på Orkanger som Kroksæter beskriver – og i så fall hos hvem og hvorfor.

2. Å kritisere det jeg mener er kritikkverdig opptreden i en geografisk konflikt innenfor frivilligområdet, fordi det er feltet Kroksæter henter eksemplet sitt fra.

3. Å forklare konkret hvorfor det er en vrangforestilling å tro at folk på Orkanger er kravstore og giddalause sammenlignet med folk fra Fannrem og Hoston. Orkanger har vært og er et typisk dugnadssamfunn.

Kjetil Kroksæter klager på at jeg skriver om dugnad, for kommentaren hans om Trøndelag fylke handlet ikke om dugnad. Nei, men eksemplet fra Orkdal handler om dugnad, og det er referansen til Orkdal som er problematisk.

Kroksæter klager på at han er tillagt meninger blant annet om at folk i deler av kommunen er tredjerangs og late. Jeg har ikke tillagt Kjetil Kroksæter en eneste mening. I bloggen er han kun omtalt som en formidler av andres holdninger. Den som leser bloggen vil se det.

Men å formidle fordommer innebærer også et ansvar. Som spaltist i Adresseavisen har Kroksæter tilgang til en unik talerstol. Det følger makt og autoritet med å skrive kommentarer i Midt-Norges største avis. Der, ved hjelp av begrepet «på folkemunne», har Kjetil Kroksæter nå servert hva slags omdømme folk på Orkanger angivelig har: Mens andre jobber dugnad, ber vi kommunen om hjelp.