Borghild Løvset har syklet tre sykkelritt så langt i sommer. På samtlige ritt har hun vist konkurrentene ryggen.

Første helga i juni vant Borghild Løvset bakkerittet Nibberittet som går fra Geiranger opp til Dalsnibba. Et løp som er 21 km motbakke fra bunn til topps. Ifølge Løvset er det et knalltøft ritt.

Overrasket seg selv

Så vant hun for 14 dager siden NM i maratonsykling for femte gang. Og siste helg gikk hun hen og vant TransØsterdalen som er et tredagers ritt med start og mål på Tynset. Fredag sykles det 5,5 mil, lørdag 7,5 mil og søndag 3,5 mil.

— Det virker som at siste dagen er enkel og kort. Men distansen går på sti, og det er ganske så kupert og derfor en hard distanse, sier Borghild Løvset som sykler blant eliterytterne, til tross for at hun hevder å ha lagt opp som konkurranserytter.

— Da virker det overraskende at du vinner alt du stiller opp i?

— Jeg er overrasket selv også. Jeg vet at formen er bra, men jeg har ikke målt meg med andre enda, sier Løvset som ikke setter seg langsiktige mål om prestasjoner innenfor sykkelsporten lenger.

Sykling som livsstil

— Jeg bestemmer meg ikke lang tid i forveien. Jeg tar ting som de kommer. Etter at jeg fikk barn, har jeg vært mer syk enn frisk. Vi har fått alle barnehagesykdommene som det er mulig å få, ler hun.

Hun ser ikke bort fra at dette med å ha småbarn, har frarøvet henne noe ro og nattesøvn som igjen gjør henne mer mottakelig for sykdom. Derfor er det ekstra godt ikke å ha prestasjonspress i forkant av konkurranser.

— For å si det slik, så er fokuset flyttet til minstemann, sier Løvset som mellom jobb og morsansvar finner tid til å trene mer enn det som er vanlig blant folk flest.

— Å sykle er blitt en livsstil. Det er helt nødvendig for meg, sier hun og anslår at hun trener 10–12 timer i uka der hun har tatt med seg det beste og mest effektive fra måten hun trente på før hun ble mamma.

Ritt i Italia

Og det gir åpenbart resultater, selv om hun fortsatt vil sykle på sine egne premisser.

— Jeg har fått tilbud om å sykle på lag, men har takket nei. Jeg vil ikke være bundet til å være med på alt. Jeg vil styre mitt eget show, og har et langt mer avslappa forhold til prestasjoner, sier Løvset som neste uke drar til Italia på ferie.

Sykkelen er med da hun skal sykle et fjellritt i Dolomittene. Et ritt som er 11 mil langt med 3500–4000 høydemeter.

— Det er knallhardt, men med en slående vakker natur, sier Løvset som på late feriedager også har med sykkelen for å trene.

— Jeg berømmer han jeg bor sammen med. Vi samarbeider godt, selv om vi nesten bare møtes i døra. Han er motoren bak meg, og også årsaken til at jeg stilte til start i NM i år. Fokuset vårt når vi er sammen, er å være i lag med minstemann, sier Løvset som til tross for et mer avslappa forhold til konkurransene, fortsatt har en egen evne til å sykle seg til seier.