Da billedkunstner Hilde Hådem kjøpte hytte i Ingdalen for ett år siden, ante hun ingenting om at det fantes et galleri på bredden av en foss like ved.

Men det vet hun nå. Det er nemlig hun som er årets festivalkunstner i Galleri Kraftstasjonen under Kibnebfestivalen 5. til 7. juli.

Hytta ligger rett oppi bakken etter avkjøringa til Eintrøa i Ingdalen. Lyst og åpen innvendig, etter at vegger er fjernet og interiøret byttet ut. Og med en flott sjøutsikt, som åpenbarer seg bak staffeliet som står strategisk oppstilt ved store vinduer. Vi har kommet inn i hytteparadiset til Hilde Hådem, men også atelieret hennes.

- Jeg har ingen forbindelser til Agdenes. Jeg kjørte bare gjennom her for å ta ferja over til Brekstad, da jeg hadde en utstilling der for noen år siden. Da forelska jeg meg i området. Etter å ha vært på leting etter hytte ei stund, kom annonsen på denne hytta ut. Jeg bestemte jeg kjapt da jeg kom på visning, sier Hådem.

Startet med aktmaling

54-åringen bor på Moholt, og er aktiv i atelieret til Heimdal kunstforening, hvor en gjeng møtes og maler sammen én gang i uka. På hytta i Ingdalen finner hun fred og ro, og hun har faktisk vært mer her enn hjemme på Moholt denne våren.

Hådem startet med å uttrykke seg kunstnerisk ganske tidlig i livet.

- Jeg har malt i to perioder av livet. Jeg malte i ungdommen, da jeg og ei venninne begynte å male akt som 13-14-åringer. Etter videregående flyttet jeg til Frankrike, med mål om å gå på kunstakademi i Paris. Men i siste liten ble det heller til at jeg valgte statsvitenskap, med kunsthistorie og litteratur som tilleggsfag, forteller hun.

Det ble ti år i Frankrike, hvor hun jobbet som frilansjournalist og oversetter, og hvor hun ble gift og fikk en sønn. Men for ti år siden flyttet hun hjem igjen til Norge. Her tok hun tolkeutdanning, og jobber som tolk i tillegg til å jobbe med kunsten. Nå går hun i lære hos Nirmal Singh Dunsi, og har tidligere gått hos Tore Engen. Hun har vært innom ulike teknikker, men mest går det i kull og akryl på lerret.

I hytta si er Hilde Hådem i ferd med å gjøre klar bildene som skal pryde Galleri Kraftstasjonen under Kibnebfestivalen.

Brannslukkingsapparat

I hytta er bildene sortert og klare til å tas med ned i galleriet i Ingdalsfossen, hvor det er tradisjon for kunstutstilling under Kibnebfestivalen. Utstillinga åpner torsdag 5. juli og holder åpent til og med lørdag, hvor 17 spennende bilder av Hådem blir å finne.

- Mange av bildene tilhører serien «Tingenes tilstand», hvor jeg har malt gjenstander og stilleben. Jeg har ikke malt buketter, vaser og disse vanlige motivene, men valgt ting som i utgangspunktet ikke er vakre. Et brannslukkingsapparat, en fløteboks, bilen min, ei seng – ting som jeg har lyst til å gjøre vakre, selv om de egentlig er upretensiøse gjenstander, sier hun.

Hun har også med noen abstrakte bilder, og bilder fra andre serier hun har malt. Blant annet noe fra en musikkserie med halvfigurative musikkinstrumenter.

Ett av bildene som blir å finne på utstillinga.

Spent på mottakelsen

- Hvordan blir bildene dine til?

- Jeg har noen ganske intense maleperioder. Det er mye tankearbeid og forarbeid, en prosess hvor det modnes. Jeg tenker, leser og ser på annen kunst – fordyper meg i det jeg er interessert i. Så begynner jeg å male. Noen ganger kan jeg male et bilde på tre-fire timer, men det er sjelden. Som regel tar det lengre tid. Jeg kan sette bort og ta fram malerier, og jobber gjerne parallelt med flere.

Hådem har hatt to-tre separatutstillinger tidligere, og gleder seg nå til å stille ut igjen i de naturskjønne omgivelsene ved Ingdalsfossen.

- Jeg er spent på hva folk her vil synes om bildene mine. Når man har utstilling, er det alltid artig å høre hvordan folk reagerer. Noen ganger ønsker jeg å snike meg rundt uten at noen vet at jeg er kunstneren, bare for å lytte til hva de sier om bildene, sier hun med et lurt smil.

Det var musiker Eilert Ottem som gjorde Hådem oppmerksom på festivalen, noe som resulterte i at hun ble årets festivalkunstner. Han skal bidra musikalsk under åpninga av utstillinga.