Sommerferien er i gang. Skoleelevene har allerede hatt fri ei uke. Barnehageungene har noen uker fri fra barnehagen og får kanskje sove litt lenger om morgenen da de slipper å følge tidsuret til foreldrene som rekke jobben. Mamma og pappa tar kanskje ferie på skift for å få være mest mulig sammen med ungene sine. Og noen besteforeldre er i beredskap for å få kabalen til barn og barnebarn til gå opp.

Midt i dette virvaret av planlegging og kalender skal det planlegges og ikke minst gjennomføres noen ferieuker. Hvor skal dere i ferien? er det store spørsmålet. Som om det ikke er godt nok å ha ferie og bare være hjemme og slappe av, ta seg igjen, nyte tida og ha tid og rom til å puste - endelig.

Men nei, det viser seg ikke å være nok. Ungene må bort for å ha noe å vise til når de begynner på skolen igjen og møter kameratene. Og helst må de dra litt overalt: til familieparken i Kristiansand, Hunderfossen eller Tusenfryd her til lands. Noen tar alle parkene i ett jafs, selv om et besøk i hver enkelt av dem koster en liten formue. Da er det gjort. I tillegg må de ha minst en utenlandstur; for ungenes skyld, hevdes det selv om kanskje ferieturen blir betalt på kreditt. For de minste ungene holder det med et land som vi putter i samlebegrepet Syden, mens de som er i tenåra, må ha noe mer eksotisk å vise til overfor vennene på sosiale medier.

Slik tror vi det er. Men det spørs om dette komplekset er mer utbredt blant foreldrene som liker å skryte på seg både storbyferier, utenlandsreiser til fjerne strender og andre kontinent, enn det er blant ungene. For spør vi ungene og ungdommene hva de minnes med størst glede, så er det gjerne de nære opplevelsene de husker best; som da de var på overnattingstur i telt ved et fiskevann noen kilometer unna. Eller da de låg i telt i hagen. Eller da de var med besteforeldrene i den gamle hytta ved sjøen eller fjellet. Kanskje ikke så mye å melde om på sosiale medier, men noe å huske for evig og alltid for dem som er mer opptatt av å samle minner fra barndommen enn å spre skrytebilder av steder de knapt vet hva heter.

Derfor nyt sommeren der du er! Kunsten er å kjenne på følelsen av å ha fri!

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST