Forestillinga Menneske og mennesket i Skaun kirke under Kristin på Husaby ble en opplevelse av de sjeldne. Og derfor er det også så vanskelig å beskrive og omtale da dette er en type opplevelse som MÅ oppleves her og nå.

Finnes ikke maken

Ole Magnar Morken, før kjent som moromann, men som i realiteten er så mye, mye mer, hadde fått i oppdrag å lage ei forestilling på bakgrunn av et sitat av Sigrid Undset som munnet ut i «Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager».

Moromann som han er, bestemte han seg selvsagt for å lage ei forestilling som ikke skulle ende opp i et eneste stort gjesp. Og det hadde oppdragsgiveren heller neppe fryktet da de ga oppdraget nettopp til Ola Magnar Morken som det knapt finnes maken til, verken ved siden eller over.

Briljerer med kunnskap

Noen ganger opplever vi å må bøye oss i støvet. Og det var det vi gjorde de av oss som var i Skaun kirke under forestillinga Menneske og mennesket. I sin suverene monolog briljerer han med kunnskap fra historia langt tilbake til middelalderen, fra litteraturen, der han forteller om Sigrid Undset som mor og forfatter, fra Nobel-prisverket Kristin Lavransdatter, fra dagens omskiftelige samfunn, om religiøse grublerier, til politikere som Sylvi Listhaug og utfordringene dagens mennesker står overfor. Og fra sitt lokale ståsted, Jåren i Skaun, som alltid er stedet hvor han setter passerspissen for sine refleksjoner.

En ting er det havet med kunnskap han besitter. Noe helt annet er det å sette denne kunnskapen inn en meningsfylt sammenheng der menneskenes hjerter står i sentrum.

Direkte og uten omsvøp

Imponerende er det også å greie denne balansekunsten mellom humor, skjemt og alvor, kunnskapsformidling, ironi og ettertanke uten et eneste øyeblikk å bli moraliserende eller formanende. Det er kunst på høyeste nivå som Morken kommuniserer direkte og uten omsvøp i klar tale til et publikum som må være årvåkne for å få med seg alle verbale krumspring og detaljer. Her nytter det ikke å sove i timen. Da er toget gått. På den andre siden; det er neppe noen som blir fristet til en dupp heller under Morkens årvåkne blikk og monolog.

Oppdrag utført

Forestillinga balanserer perfekt mellom Morkens monolog og sang og musikk av Eggkleiva mannskor og band, under ledelse av Stein Nilsen. Sammen blir det ei praktforestilling, der vi antar at Stein Nilsen har et viktig og avgjørende grep når det gjelder utvalg av sanger. Det fungerer optimalt både når det gjelder valg av sanger og korets flotte framførelse som er preget av inderlighet.

Vekslinga mellom Ole Magnar Morkens teksttunge og gjennomarbeidede monolog, mannskorets vakre sang og det solide orkesteret, gjør forestillinga fullstendig. For å sitere oppdragsgiveren: Oppdrag utført!

Og for egen regning: På en strålende måte! Dette er unik vare!