Løkken Verk

Sans Bergmannskora befinner seg på et historisk sted, midt i gruvesamfunnet Løkken i Meldal. Og det bærer både lokalet og menyen preg av. Kåret til beste veikro, ja, men langt fra noen veikro når det kommer til mattilbudet.

- Vi serverer norsk tradisjonsmat, lokalt og kortreist. Vi prøver så langt det går å ta inn lokale råvarer, og vi lager alt fra bunnen. Husmannskost. Her finner du ikke biffsnadder på menyen. Sabotørbiffen er vi mest kjent for, den er marinert i chili – ja, litt krutt. Vi har også saltkjøtt fra Kjøttskjærer'n på Fannrem, og karbonadesmørbrød med viltkarbonader av farse fra Kjøttskjærer'n, sier Anne Mette Steffenrem, som eier og driver Bergmannskroa sammen Britt Berg.

De er til sammen fire eiere, med Stein Dyrseth og Øystein Kvaale i tillegg til de to driverne.

Rom for overnatting

Bergmannskroa har sin historie tilbake til 1985. Den ble bygd i forbindelse med at gruvedrifta var i ferd med å bli lagt ned på Løkken Verk, etter 333 år. Løkken måtte ha sitt eget spisested og samlingspunkt, og det var Orkla som finansierte bygginga av kroa.

- Den ble bygd for at folk skulle ha et sted å samles, og for å skape nye arbeidsplasser. I 1999/2000 tok Stein Dyrseth over, og det ble bygd på en større spisesal og overnatting i 2005. Vi har åtte overnattingsrom i andreetasjen, sier Steffenrem.

I dag er det ti personer som jobber ved Bergmannskroa, pluss noe ekstra om sommeren.

I tillegg ligger nå også Orkla Gjestebolig under drifta, med tilbud om selskaper og konferanser. Orkla Gjestebolig ble bygget av Orkla Grube-Aktiebolag i 1916, som et ledd i den store utbygginga på Løkken Verk, og gikk i mange år under navnet Orkla Hotell. Hotellet ble brukt av konsernet til å huse viktige gjester, holde selskaper, og var en møteplass for offentlige funksjoner. Fra januar 2016 ble huset overtatt av en stiftelse, og huset drives nå av Sans.

Catering viktig

Sommeren er høysesongen for kroa, og det starter gjerne med konfirmasjonene i mai. Søndag er ukas travleste dag, eller når det kommer turister med Thamshavnbanen som skal ha seg et måltid på lørdager. Kroa er åpen hele uka gjennom, og får også en del lunsjgjester og møtefolk på dagtid.

- Ellers har vi catering, noe som er viktig for drifta vår. Catering og selskaper, folk er flinke til å bruke oss til det, sier Steffenrem.

Selv har hun jobbet ved kroa siden 2002, og trives veldig godt.

- Det er et variert yrke, plutselig kan det bli fullt hus her. Da er det bare å springe. Vi har et godt arbeidsmiljø, en trivelig gjeng, sier hun.