Hemne/Orkdal

Hemne Ressurssenter har for skoleåret 2017/18 gjennomført tre eksamensforberedende kurs innenfor kjemi-/prosessfaget, akvakulturfaget og barne- og ungdomsarbeiderfaget.

I alt har det vært 38 deltakere med; seks på kjemi/prosess, og 16 hvert på de to andre.

— Det er det største «storslippet» av deltakere jeg har opplevd på ressurssenteret, sier faglærer Ingrid Hoftun.

Over skolepliktig alder

Hemne videregående skole har vært undervisningssted for kursdeltakerne. Timetall for de respektive kursene har variert fra 60 til 200. Lærerressursene er hentet fra Hemne videregående skole, med unntak av akvakulturkurset, der det ble hyret inn lærer fra Guri Kunna videregående skole på Frøya.

— Det har vært ekstra hyggelig å ha med tre deltakere fra Orkdal i barne- og ungdomsarbeiderfaget på dette kurset. Vi har stelt godt med dem, og vi tror de har trivdes. Nå lurer disse tre på hva de skal finne på på tirsdagskveldene i tida framover, sier Ingrid Hoftun med et smil.

Felles for samtlige deltakere er at de er i jobb, og for flere av dem er det å sitte på skolebenken et fjernt minne.

— De ville neppe ha gått opp til fagprøve om vi ikke hadde arrangert dette kurset. Terskelen kan være høy for å gjøre det på eget initiativ, sier hun.

Dette er gjengen fra kjemi-/prosesskurset. Fra venstre: Ketil Heim Five (faglærer), Christian Sødal Aasen, Einar Magnus Kvikne, Jens Tetlie, Per Arne Eggan, Lars Olav Moe.

Ser det på konto'n

Samlingene har i løpet av skoleåret blitt en felles arena, for både erfaringsutveksling og nettverksbygging.

— For deltakerne gir det stolthet å ha en dokumentasjon på at de kan faget sitt. For lærerne har det vært givende å jobbe med elever i andre aldersklasser enn det de er vant til. Her har det vært elever som har masse jobberfaring og som gjennom det også kan bidra med lærdom til lærerne. Et slikt kurs har derfor en positiv tosidig effekt, sier Hoftun.

I tillegg til at de om noen uker står med fagbrevet i handa, innebærer det også et lønnshopp.

— Vi snakker om en lønnsøkning på rundt 25 000 kroner i året. De deltakerne som er ansatt i private virksomheter, har også fått kursavgifta dekt av arbeidsgiver. Men vi vet at arbeidsgiverne ser positivt på å investere i kompetanse, sier hun.

Roper etter fagfolk

For å ta fagbrev som voksen, må du ha fem års praksis og gjennomføre en fem timer lang skriftlig eksamen. Det er altså dit deltakerne i Hemne har kommet nå. Fagprøven tar de på sine respektive arbeidsplasser i høst.

— Næringslivet roper etter fagfolk. Derfor er vi både glade og stolte over at Hemne nå får 35 fagarbeidere og Orkdal får tre, sier Ingrid Hoftun.

Hemne Ressurssenter er blant annet fast leverandør av kurs i kjemi- og prosessfaget til Wacker Holla Metall. Kursene arrangeres hvert annet år.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300