HEMNE

Det er nesten ikke så en tror hva man hører og ser. Når en nærmer seg setervollen på Holstgardsetra møter en lyden av klingende bjeller og mekring, slik som i gamle dager. På setervollen går det nå en flokk geiter, som er ivrig opptatt med å snaue busker og trær for bladverk. Noen av geitene har et litt klovneaktig utseende. Det er kashmirgeiter, som har sin opprinnelse fra Kashmir, et område mellom Kina, India og Pakistan. De har sesongarbeid med å vedlikeholde den gamle setervollen på Holstgardsetra i Hemne.

Planer om å bruke setra

Det er Frank Aunhaug og Lillian Vollan som eier geitene. De driver Vollan gård i Bugen ved Kyrksæterøra. Vollan gård har fra gammelt av beiterett på Holstgardsetra. Fra før har de hytte her, på tuftene av den gammel seterbua fra tiden med seterdrift. Seterdrifta opphørte på 50-tallet, men det var buskap på setervollen et par ti-åer etter det. Nå har de planer om å bruke setra i gårdsdrifta på nytt.

- Vi har planer om å bygge et seterfjøs på samme plassen som det gamle fjøset stod. Tanken er å ha ca. femti vinterfora geiter for produksjon av kjøtt og ull. Kashmirull er veldig ettertraktet på grunn av de spesielle varmeisolerende egenskapene den har. I tillegg vil vi drive med utleie av geiter, det er et stort behov for å vedlikeholde landskapet rundt omkring.

Attraktive

Frank og Lillian sitter på restene av den gamle fjøsmuren og titter ned på geitene. Samtidig ser de inn i framtida og utover det vakre landskapet. Nedenfor blinker det i Vinddalsvatnet, et attraktivt friluftsområde som også er tilrettelagt for rullestolbrukere. Her er det flere gapahuker og anretninger for grilling, til fri bruk for befolkningen.

- Vi tror at geitene vil berike området og gjøre det enda mer attraktivt for folk flest. Geitene er vant med folk, og stikker ikke av om folk kommer og ser på dem. Men ikke gi de mat, de får mer enn nok av det som finnes på setervollen, sier de.

Fornye setervollen

Mange vil mene at setervollen på Holstgardsetra er den vakreste setervollen i landsdelen. Den har en utrolig idyllisk beliggenhet, der den grenser ned mot Vinddalsvatnet. Gjengroing er i ferd med å ødelegge også denne naturperlen. Nå skal geitene stanse utviklingen og fornye setervollen. Da er det også å håpe på at de noe skjemmende grantrærne som ble plantet for noen tiår siden, snart er klare for hogst.

Geitene er utrolig effektive. Mens vi snakker med Frank og Lillian, feier geitene gjennom busker og kratt.

Nytten er åpenbar

Tilbake står nakne kvister som et resultat av geitenes ferd over setervollen.

- Vi har lagt et elektronisk gjerde rundt området som vi vil at geitene skal holde seg i. Det er altså ikke synlig, men geitene får et lite elektrisk støt om de prøver å krysse grensen for feltet, forklarer Frank.

At geitene kommer til å stanse gjengroingen er det ingen tvil om. Nytten av geitene er åpenbar. Men det er noe mer som følger med geiteholdet. Trivselen med å komme til Holstgardsetra har fått ny styrke. Lyden av geitene er utrolig positivt å oppleve, samtidig som å sitte ved bredden og kvile blikket utover vassflata og fjellheimen rundt. Det må da ha en helsebringende effekt, er vår påstand.

steinar@fjellmann.no