31. august har Bergmannsteateret på Løkken premiere på sitt nye stykke «Ut av bergets djupe rom». Denne gangen er det 1930-årene dramatiker og regissør Ulrik Svalsten tar for seg. Både humor og alvor formidler dette tiåret som i ettertid er kaldt «de harde trettiåra».

Teatertruppen Bergmannsteateret er i god gjenge fram mot premieren. Faktisk tror både styret og regissøren at de ligger bedre an enn noen gang tidligere. 24 skuespillere er i full sving. De har allerede begynt å «slippe manus», som det kalles på teaterspråket når teksten legges til side, når hver og en skal stole på egen hukommelse og innlevelse – og stole på at de andre gir riktige stikkord.

13000 sider om 30-tallet

Trettiåra i Europas historie er en ti år lang oppbygging mot det vi i dag vet ble en brutal og langvarig verdenskrig. Løkken og svovelkisen fra gruvene her spilte en viktig rolle i tyskernes krigsindustri, og denne industrien startet mange år før krigen var et faktum.

Ulrik Svalsten er en særdeles nøyaktig mann, i tillegg til at han er en god dramatiker. Research til årets teaterproduksjon i Bergmannsteateret består av 13 000 sider historie, korrespondanse, offentlige og hemmelige dokumenter av alle mulige slag.

Den gamle lagerhallen i Fagerlia på Løkken blir nå ny teatersal for Bergmannsteaterets forestilling, «Ut av bergets djupe rom».

- I tillegg har jeg hatt kontakt med universitetene i Trondheim, Oslo, Stockholm, Gøteborg og Amsterdam, der forskere har gitt meg tilgang til kilder om hva som skjedde gjennom 30-tallet, forteller Svalsten.

Han har hatt kontakt med to av Europas fremste forskere på krigshistorie og gjennom dem fått svar på mange av sine spørsmål rundt Orkla Grubers rolle i krigsindustrien.

- Karusellen startet i 1925 her på Løkken. Fra dette året ble mange premisser for Orklas krigsrolle lagt. Mange av spørsmålene får vi ikke svar på før i neste produksjon som omhandler tiåret 1940-49, sier han.

Ny historisk arena: En forfallen lagerhall

Ulrik Svalsten og Bergmannsteateret har skildret de to foregående tiårene på 1900-tallet i tidligere produksjoner; «Den gylne regel» (2014) og «Carpe Diem» (2016). Disse to oppsetningene ble spilt utendørs, i historiske omgivelser ved Vaskeriet på Løkken. I årets produksjon, «Ut av bergets djupe rom», tar teatergruppa i bruk enda en ny historisk arena, nemlig en lagerhall i Fagerlia, der mekanisk verksted for Orkla Gruber i sin tid lå.

- Persongalleriet i årets oppsetning er i hovedsak likt de to første. Den mest framtredende familien er Eivor og Eilert og barna deres. Sønnen i huset er en svært skoleflink kar, og han er en av de få fra Brakkan som får en utdannelse; gutten blir ingeniør. På 20-tallet får han arbeid i Tyskland, og dette skaper naturligvis spenning og interessante spørsmål nå når vi beveger oss inn på 30-tallet og oppbyggingen mot krig i Europa, forteller en engasjert dramatiker.

Teatergjengen inspiserer spillplassen.Foran: Ulrik Svalsten. I midten fra venstre: Kurt Børset, Grete Lund, Åse Syrstad, Tor Håkon Syrstad, Britt Hansen og Øystein Skarholt. Bakerst: Bergmannsteaterets leder Harald Garberg.

Legger ut «spor»

- Har du planlagt alt dette helt fra begynnelsen?

- Javisst, smiler Ulrik Svalsten.

- Det er en av de store utfordringene og gledene ved å skrive en «serie» stykker; man kan legge ut spor og puslespillbiter som gir mening og passer inn om 13 eller 18 år, for eksempel.

- Førkrigstid, mobilisering, krigsindustri … det høres unektelig nokså dystert ut, dette her?

- Og det var det naturligvis. Og det er også stykket vårt preget av. Men publikum vil få oppleve mye humor og «skratt» innimellom. Folk hadde naturligvis ikke bare triste dager i 30-årene, heller, påpeker Svalsten.

– Men under det komiske, det hverdagslige, det banale finner vi de underliggende tankene, følelsene og strømningene i samfunnet som fører fram mot krigsutbruddet og de rollene folk tok og fikk da.

Full gass

- Er dette et dokumentarisk stykke?

- Ja, i den forstand at alle hendelser som tas opp er virkelige og historiske. Men naturligvis må en dramatiker dikte inn enkeltpersoners og familiers skjebne i dette historiske, så helt dokumentarisk er det jo ikke, sier Ulrik Svalsten.

Skuespillere, teaterledelse, scenearbeidere og tilretteleggere er altså i full gang. Sjefen kommer tilbake fra ferie i slutten av juli, og da er det full gass inn mot 31. august og premieren på «Ut av bergets djupe rom» i Fagerlia industriområde på Løkken.