Lyon/Frankrike

Lyon har fått en ny dimensjon for alle som er glad i fotball. Dessuten bidrar det til å gjøre oss ekstra stolte av å være norske. Ada Hegerberg er nemlig kåret til verdens beste kvinnelige fotballspiller, og hun har sitt daglige virke i den ferske mesterligavinneren Olympique Lyonnais.

Det er dessuten allment kjent at Lyon, Frankrikes tredje største by, er matbyen med stor M. Det er herfra kokkelegenden Paul Bocuse kom fra. Han har gitt navnet til det som regnes som uoffisielt verdensmesterskap i kokkekunst, Bocuse d’Or.

Bocuse døde i januar i år, men gastronomien er i høyeste grad levende i Lyon. Her får man utsøkt mat – både på stjernerestaurantene og på de langt enklere bistroene, som det kryr av.

Spesiell gamleby

Det var imidlertid ikke maten som sto i sentrum under rundturen med lokal guide i Lyon. Byen har nemlig mye mer å by. Ikke minst en fantastisk historie, noe som gjenspeiler seg i de ulike bydelene. Lyon har nemlig greid å bevare veldig mye av de gamle bydelene.

Det gjelder spesielt for Lyons gamleby, som ligger ved foten av åsen rett nedenfor den praktfulle Notre Dame de Fourvière - Frankrikes mest utsmykkende katedral.

Skjulte gater

Bare dørene i gamlebyen er et kapittel for seg. De ser ut som om de har vært der fra tidenes morgen, og mange av dem mangler håndtak. Og nettopp noen av disse dørene skjuler en skatt som vi aldri ville ha funnet om vi ikke hadde hatt med oss en dyktig lokalguide.

For å spare plass i det tett befolkede byområdet, la man nemlig noen av gatene «inni» husene. Om man åpner noen av de vakre dørene, kommer man nemlig inn i ei trang gate, på fransk kalt traboules. Opprinnelig var det rundt 300 av dem, i dag er bare noen få bevart. Den som vi gikk gjennom, endte i et vakkert gårdsrom, med et seks etasjer høyt rundt, rosa tårn, fine trær og en eldgammel brønn.

Silkebyen

Det som framfor noe gjorde Lyon til Frankrikes rikeste by på 1800-tallet, er silken. I flere hundre år var Lyon verdens silkehovedstad. I 1788 var så mange som 28 000 personer ansatt i silkeindustrien i byen.

Den franske revolusjonen tok imidlertid knekken på silkeindustrien, og i 1797 var antall ansatte i næringa redusert med 90 prosent.

Vakker silke er det likevel fortsatt å finne i Lyon, ikke minst i noen av de mange nisjeforretningene i gamlebyen.

Helt spesiell

For andre år på rad er venninnene Laila Rafelsen Sundli og Janne Tegnander Nervik på ST-tur i lag. Mange kjenner de to som henholdsvis barnepleier ved føden (før den ble lagt ned) og operasjonssykepleier, men nå har de lagt arbeidslivet bak seg.

Begge satte stor pris på guidinga de hadde fått i Lyon, og de hadde latt seg sjarmere av den veldig spesielle gamlebyen:

- Jeg har vært i mange gamlebyer, blant annet i Nice, Lisboa, Sevilla og Barcelona. Men gamlebyen i Lyon er den fineste jeg har sett. Den er helt spesiell, sier Nervik mens hun nyter sin franske løksuppe på en av gamlebyens mange bistroer.

Trygt

De er glad de valgte å bli med på turen, ikke minst fordi de får oppleve så mye mer enn de ville gjort om de hadde reist alene.

- Det føles veldig trygt og godt, sier Nervik.

Catharina.Morken@avisa-st.no

928 30 284