Ligård ski & veteranmaskiner har tilhold på gården til Meland i Lensvik, to kilometer kjøretur opp gjennom bygda i retning Øyangen.

- Nå har vi sju forskjellige avdelinger. Det er ikke bare traktorer, vi må ha noe for damene også. Når det kommer pensjonistforeninger for eksempel, er det mange som har glede av å se på ting som vekker gjenkjennelse og minner, sier Meland.

Han tar imot avisa sammen med Jan Kåre Abelvik, som er en av guidene på museet. Det er i alt fire guider som kan trår til når det kommer en busslast som skal vises rundt, for da går de gjerne i mindre grupper for å få sett mest mulig.

Over 20 traktorer

- I fjor hadde vi cirka 15 grupper på sommeren. Da var det bra besøkt. Vi markedsfører ikke så mye mer enn å sende informasjon til pensjonistforeninger og lignende, sier Meland.

I august planlegger han en åpen dag for bygda. Nå har museet to avdelinger med gamle traktorer, som er kjøpt inn fra ulike deler av landet. Siste nykobling i utstillinga er en grøfteplog for to hester fra ytre Agdenes.

- Jeg har over 20 traktorer nå, fra 1937 og fram til 50-tallet, forteller Meland.

Videre viser han vei inn i det gamle melkerommet på gården, hvor 15 separatorer og fem smørkjerner er stilt ut, sammen med melkespann, flasker og annet relatert utstyr.

«Springarkasse»

Oppe på låven er det et 50-tallsrom med kjøkken og stue som setter oss tilbake i tid. Radiokabinett, sveivegrammofon og tidsriktige kjøkkenmaskiner. Her går det an å mimre seg tilbake, om man er i riktig aldersgruppe til å huske 50-tallet.

I naborommet er hele 50 symaskiner utstilt, den eldste fra 1880. Det gamle orgelet fra Lensvik kirke er også ivaretatt her i på museet, og en avdelinger med skrivemaskiner og gamle tidsskrifter, skolebøker og blader.

På låven finnes også utstyr knyttet til jordbærproduksjon og pelsdyrnæringa. Sleder, vogner og annet utstyr finner man også.

- Dette er en «springarkasse», forteller Meland, og viser fram en kasse som er lett å bære med seg. Den ble brukt av jordbærbøndene som kom med båten til byen, når én skulle springe i forveien for å sikre en god plass på torget.

Plutselig 60 motorsager

Den originale Harald Grønningen-statuen står også her på museet, etter at den ble erstattet med en mer værbestandig statue som står i Grønningenparken i Lensvik sentrum. Motorsager i hopetall finnes også i hyller oppetter veggene, 60 stykker i alt.

- Jeg samlet egentlig ikke på motorsager, men så hadde jeg plutselig 60 likevel, sier Meland.

Sånn går det når man har interesse for å bevare historiske verdier. Inne i masstu på Ligård, den enste bygningen som er bevart fra den opprinnelige gården, befinner det seg både et oppholdsrom med gamle ting og et verksted med en rekke redskaper. Museet er vel verdt et besøk, enten interessen er maskiner, husflid eller skihistorie.