Med sine 537 meter over havet er Ølshøgda høyeste toppen i Skaun. Hit går «alle» veger, både fra Skaun, Orkdal og Hølonda. Vinter som sommer, er Ølshøgda en tur du har glede av.

I Märthas og Aris fotspor

Hvis du i tillegg går legger vandringa til pilegrimsleia som går mellom Orkdal og Skaun, får turen en ekstra dimensjon, mer enn kun å være en topptur. Dropper du turen til topps på Ølshøgda og velger å være pilegrim for noen timer, er turen like vellykket da den går i vakkert landskap som Märtha Louise og Ari Behn omtaler i boka «Fra hjerte til hjerte» som de skrev etter å ha gått deler av pilegrimsleia inn mot Trondheim i forkant av bryllupet sitt i 2002.

«Fra hjerte til hjerte»

«Langs sydenden av Gallekjølen ligger et stort myrområde som er jaktmarkene til romanfiguren Erlend Nikolaussøn på Husaby, mannen Kristin Lavransdatter giftet seg med. Da vi kom til myrene, var det som om vi hadde kommet til et annet kontinent. En afrikansk savanne bredte seg foran oss. Det var langt mellom trærne. Vi ventet å se en antilope eller en sebra komme til syne. Men vi ble skuffet. Det var ikke så tørt som i Afrika. Det var faktisk veldig vått. Vi vasset i myr.»

Slik beskrev prinsessen og hennes Ari det trønderske landskapet mellom Orkdal og Skaun. Om vi ikke velger å være like eventyrlig og svulstig i omtalen av turen, så kan vi skrive under på at det er en fin tur i vakkert skogsterreng og i et helt spesielt og åpent myrlandskap.

Kulturlandskap

Turen denne gangen tok utgangspunkt i idylliske Mellingsetra der kulturlandskapet er holdt godt i hevd av dagens eiere. Her er det lett å fornemme tidligere bosetting av folk som bodde i grenda helt fram til rundt 1925.

Mellingsetra når vi ved å kjøre til Råbygda i Skaun og videre innover bomvegen mot Melby fellesbeite.

Turen går videre langs den merka pilegrimsleia fram til vi tar av opp til Svarttjønndalen og videre langs myrdraget forbi Svarttjønna opp til toppen av Ølshøgda. Her kan det være lurt å holde til høyre mot Svarttjønna for å unngå de våteste punktene som så langt i sommer riktignok er knusktørre.

Sju prestegjeld

Fra Ølshøgda er det blitt sagt at vi har utsyn over sju prestegjeld. I vår tid teller vi kanskje ikke prestegjeld, men heller antall topper. I sør har vi Igelfjellet, mot vest er Trollheimen med Resfjellet i front og med majestetiske Snota i bakgrunnen til høyre. Videre ser vi Ruten i Hemne og Søvasskjølen med Omnsfjellet som høyeste topp. Mot nord er Gråkallen i Trondheim, mens Tydalsfjella er i øst, og i sørøst er Gauldalsfjella med Forollhogna. Og for dem som er opptatt av prestegjeld, så blir det kanskje sju for alt vi vet?

Kvilsteinen mellom Midtskogsvatnet og Mellingsetra hvor prinsesse Märtha Louise og Are Behn risset inn navnene sine et par ganger. Foto: Audhild Øye
Det står da kvilsteinen her... Foto: Audhild Øye
PIlegrimsleia er godt merket mellom Orkdal og Skaun. Foto: Audhild Øye
Fra pilegrimsleia går turen gjennom Svarttjønndalen før en vender til høyre i retning Ølshøgda. Foto: Audhild Øye
gå på venstre side av Svarttjønna på veg til Ølshøgda. Foto: Audhild Øye
Turfølget, Elin Snøfugl, speider mot Trollheimen fra toppen av Ølshøgda. Foto: Audhild Øye
Fra Ølshøgda er det mange veger å velge mellom. Foto: Audhild Øye