Det er fotballen som står i sentrum i Rindal denne uka, med 200 deltakere som har inntatt bygda for å være med på Småtrolluka.

- Det er gøy! Det er skikkelig gøy, sier Peder Tjelle-Heen, som har tatt turen fra Børsa for å være med på Småtrolluka.

Sammen med klassekameratene Bent og Even Smevoll Tangvik, var han i full aktivitet på banen i Rindal sentrum da arrangementet var inne i startfasen mandag morgen. Hver dag til og med fredag skal fotballgutter- og jenter i alderen 6 til 17 år få varierte opplevelser i Rindal. Mest fotball så klart, men også andre aktiviteter.

- Når det er pause i fotballen, kan vi leke. Vi kan bade i tjønna hvis det blir finvær, sier Even.

Mange frivillige

Johannes Løset er leder for Småtrolluka 2018, og forteller at de har deltakere både fra Trøndelag, Rindal og Surnadal. Det går i fotball på dagtid, og turer og aktiviteter på kveldene.

- Dette er den 34. utgaven av Småtrolluka. I fjor var jeg leder under opplæring, og i år prøver jeg meg selv. Det er spennende, sier Løset, som selv var deltaker på Småtrolluka fra han var 6 til 15 år.

- Hva betydde det for deg å få delta på Småtrolluka da du var liten?

- Det var veldig bra, jeg fikk møte nye folk og jeg lærte mye, sier han.

Det er en del å holde styr på som leder for et så stort arrangement, men han har mange gode medarbeidere med lang erfaring. Rundt 100–150 frivillige er i sving.

Sentrer og har det gøy

I fotballhallen ved Rindalshuset pågikk Småtrolluka Pluss da ST var på besøk, med deltakere fra 13 til 17 år. På den vanlige Småtrolluka deltar barn og unge opp til 15 år.

- De som er mellom 13 og 15 kan altså velge. Det handler litt om hvor mye de vil satse. Det er litt dyrere å være med på Pluss. Der er Eli Landsem trener, og vi har en trener fra Ranheim blant annet. Vi har 60 deltakere på Pluss, sier Løset.

På banen midt i sentrum var det også full aktivitet etter oppstarten. Amanda Bakken Arntsen (7) hadde tatt turen helt fra Molde. Hun har mormor og morfar i Rindal, og kunne derfor kombinere fotball og besøk.

- Jeg lærer å sentre, skyte på mål og høre etter. Det handler om å sentre og ha det gøy, sier Amanda.

Oda Øyasæter Røen (6) fra Rindal er enig:

- Jeg har lært at det er lettere å skyte på mål når man sentrer, enn når ingen står der, sier hun.

Turnering fredag

Yngve Bakken er sportslig leder, og kunne nyte synet av full fotballaktivitet på banene mandag. Han sier det er stor instruktørtetthet på Småtrolluka, med én instruktør per sjette deltaker og enda tettere på de yngste.

- Vi har tidligere vært oppe i 250 deltakere, men det er fin størrelse i år. Vi ønsker å ha et kompakt arrangement, med skolen, sentrum og tjønna som områdene man beveger seg mellom, sier han.

- Hva betyr arrangementet for Rindal?

- For Rindal IL har det betydning for økonomien. Rundt 150 frivillige får være med på noe som oppleves som stort og viktig, og dette er jo også god markedsføring for kommunen.

Fredag avsluttes arrangementet med turnering, etter at ungene har fått mye lærdom med seg gjennom uka som de kan bruke i kampene. Torsdag er det triatlon, og tirsdag kveld er det trenerforum for sone Orkdal.

- Da blir det foredrag og diskusjon ved Rindal skimuseum, med Eli Landsem som en av foredragsholderne, sier Bakken.