I topp martnasvær gikk både fastboende og hytteturister mann av huse for å få med seg det som foregikk på Hellandsjødagen lørdag. Det er arrangør Hellandsjøen Båtforening meget godt fornøyd med.

Årets utgave av Hellandsjødagen var den 29. i rekken. Tore Carlson snakker på vegne av arrangørkomiteen når han sier at dette er et viktig arrangement for lokalsamfunnet.

God dugnadsånd

— Det er på sin plass at det er noe som foregår. Og folk kommer igjen, både de som bor i området og de som har hytte her. Det er derfor det går an å ha en slik dag år etter år, sier han.

I teltet er det 200 sitteplasser, og det er både 100 kg lapskaus og 100 kg rømmegraut i omløp i løpet av dagen. I tillegg kan folk besøke flere martnasboder og prøve seg på diverse aktiviteter.

Carlson ønsker også å trekke fram det frivillige arbeidet som blir lagt ned.

— At folk stiller opp, er alfa og omega. Vi hadde ikke klart å få til noe sånt hadde det ikke vært for den frivillige innsatsen og den gode gamle dugnadsånden.

Prøver fiskelykken

Hos utstillerne i martnasbodene var det mye spennende og fristende å se på. Det fikk både Aksel Klette og Emilia Haraldsdóttir erfare. Aksel endte opp med å kjøpe en sluk av Trondheimsbaserte Sverre Kjørsvik.

— Jeg har reist fra hjemme i Trondheim til hytta, og jeg er veldig glad i å fiske, sier Aksel som føyer til at det går mest på torsk, hyse og sei.

— Nå gleder jeg meg til å teste den nye sluken. Jeg håper den kommer til å være litt bedre enn andre sluker siden den er hjemmelagd.

Kjørsvik driver ikke bare og lager sluker. Han produserer også klokker og lysestaker som han stiller ut i samme bod.

— Det er en pensjonistvirksomhet. Jeg har vært utstiller her på Hellandsjøen sånn rundt ti ganger, sier han og er godt fornøyd med salget samtidig som han registrerer at det er mye de samme folka som kommer igjen hvert år.

Mange fristelser

Emilia Haraldsdóttir var også en av dem som lot seg friste av de lokalproduserte varene i bodene. Ifølge mor Hilde Straum var det både smykker og dokker som allerede virket forlokkende, til tross for at de nettopp hadde kommet inn på området.

— Jeg tror nok hun har sett seg ut ei Askepott-dokke, sier Straum.

— Men det er vanskelig å skulle bestemme seg helt når det er så mange fine smykker her også, ler hun.

Hun roser arrangementet for å ha tenkt på de minste og for å legge til rette for aktiviteter for dem. Også denne familien har tatt turen fra Trondheim, og er blant de mange hytteeierne på Hellandsjøen.

Askepott-dokka som Emilia endte opp med er laget av hitterværingen Evelyn Jensen.

— Salget går godt her, sier Jensen som opprinnelig er britisk.

Hun har vært utstiller på Hellandsjøen seks-sju år.