Jorunn Ingebjørg Frydenlund var i helga med på en helt spesiell markering. Berkåk-damen er nemlig en del av kanskje verdens eldste søskenflokk.

Holder kontakten

Jorunn Ingebjørg som fyller 85 år i august, er en av 13 søsken som vokste opp på en gård i Sortland før, under og etter andre verdenskrig. Samtlige er fortsatt i live. I løpet av høsten vil søskenflokken til sammen være 1000 år. Det var i den forbindelse Jorunn Ingebjørgs bror tok initiativ til å samle søsknene på sin gård i Åsen i Nord-Trøndelag. Ektefeller, barn, barnebarn og oldebarn var også med. Det gjorde at over 140 personer var med på søskentreffet.

- Vi har alltid vært flinke til å holde kontakten selv om det er noen år mellom enkelte av oss, og vi bor spredt utover store deler av landet. Elleve av 13 søsken var til stede på min 80-årsdag, og det har vært godt oppmøte på andre åremålsdager. Det var i fjor det kom en forespørsel fra en av brødrene mine om vi skulle prøve å få til et søskentreff til sommeren i forbindelse med at den totale alderen på søskenflokken ville bli 1000 år i år, sa Frydenlund.

Fulltallig søskenflokk

Initiativtakeren fikk et rungende ja. I januar kom invitasjonen, og siden har Jorunn Ingebjørg hatt samlingen i tankene. Det har vært et spenningsmoment om alle kunne komme. Det brant lenge et blått lys for en av de eldste brødrene. Han var så uheldig å brekke lårhalsen for seks uker siden. Men ble operert, plassert i en rullestol og sendt fra Porsgrunn til Åsen. Dermed var det en fulltallig søskenflokk som sjekket inn hos broren Terje Birger.

- Det er ikke så veldig mange ganger vi har klart å samle alle søsknene. Forrige gang var i 2005 da vi hadde slektstreff på samme sted. Det er over 22 års aldersforskjell på hun som er eldst og han som er yngst. De som har høyest alder i søskenflokken, hadde flyttet ut da de yngste kom til verden. Men det har alltid vært et sterkt samhold i søskenflokken og familien for øvrig. Vi har hatt god kontakt selv om vi er mange, sa Jorunn Ingebjørg til lokalavisa.

Ble boende på Berkåk

Det var mannens studie og etter hvert jobbsituasjon som førte Jorunn Ingebjørg til dette nedslagsfeltet. Hun har bodd mesteparten av sitt voksne liv i området. Alle de tre ungene er vokst opp på Berkåk og er rennbygger. Det er blitt ti barnebarn og ett oldebarn på Jorunn Ingebjørg Frydenlund som ble enke i 1992. Johan måtte dessverre gi tapt for den lumske kreftsykdommen. I flere år jobbet nordlendingen som lærer på realskolen på Løkken.

- Rennebu var en av de første kommunene som fikk ungdomsskole da det mot slutten av 1990-tallet skjedde store endringer med den norske skolestrukturen. Johan var en av flere som fikk jobb der. Dermed ble det slik at familien flyttet dit i 1968. Vi likte oss så godt at vi ble værende, sier Jorunn Ingebjørg Frydenlund som føler seg som rennbygg selv om hun er født og oppvokst i Nordland.

Bare gode minner

Hun har bare gode minner fra oppveksten i Vesterålen. 84-åringen og søsknene gikk aldri sultne til sengs. Foreldrene sørget for at de hadde nok mat. Mora var ofte alene om ansvaret for ungene ettersom faren var mye på sjøen og fisket og var borte i lengre perioder. De eldste søsknene ble lært opp til å ta ansvar allerede i ung alder. Tunset-familien var for øvrig en av de første i Norge som hadde vaskemaskin. Det ble en betydelig enklere hverdag for mammaen den dagen det kom vaskemaskin og strøm til gårds.

- Jeg tror nok dessverre at dette var siste gang vi klarte å samle alle. Både jeg og alle de andre lever nok lenge på dette, sier en fornøyd pensjonist som bruker telefonen jevnlig for å holde seg oppdatert om hvordan det går med de andre.

Svein Halvor Moe

971 93 570

shalvorm@online.no

Jorunn Ingebjørg hadde også med seg barn og barnebarn til søskentreffet. Her er hun sammen med datteren Kristin og sønnen Hogne. Foto: Svein Halvor Moe
Jorunn Ingebjørg Frydenlund fra Berkåk syntes det var stort å treffe igjen alle søsknene i helga. Foto: Svein Halvor Moe