Dersom du ser gule rundballer med smilefjes på jorder i sommer, skal du vite at dette er aksjonen Smilefjes som skal støtte barnekreftsaken.

En familie som har tatt aksjonen seriøst og gjort seg flid med de gule rundballene, er familien Sveen Flåtten øverst i Romundstadbygda i Rindal. Her smiler festlige fjes mot oss flere steder mens vi kjører opp mot gården, og ikke minst når vi ankommer tunet.

- Jeg har malt på rundballene sammen med mamma og venninna mi Marte Halgunset, forteller datter på gården, Trine Sveen Flåtten (14).

Skaffet to ruller

Siden 2016 har Felleskjøpet lansert både rosa og blå rundballer, til støtte for henholdsvis bryst- og prostatakreftforskning. Begge kampanjene skapte stort engasjement landet over. I år er fargen gul som gjelder, og da til inntekt for Barnekreftforeningen. Felleskjøpet oppfordrer til at rundballene pyntes med smilefjes.

– Gjennom Smilefjes utfordrer vi norske bønder til å tegne smilefjes på de gule rundballene, og vi oppfordrer alle nordmenn til å dele et smilefjes med hverandre i sosiale medier. I år skal smilet være et symbol for barnekreftsaken, sier Hanne Lauritzen, kommunikasjonssjef i Felleskjøpet i en pressemelding.

Kreativiteten har vært stor i familien Sveen Flåtten.

I Rindal forteller pappa Steinar Flåtten at familien har deltatt også på de rosa og blå aksjonene. Og i år har de fått tak i to ruller med gul rundballeplast. Det er mange som vil delta, og den fargede plasten rives bort i løpet av kort tid.

Støtter med smil

- Vi har nok gul plast til cirka 30–40 rundballer. Vi betaler ekstra for denne plasten, og beløpet går til kreftsaken, forteller Steinar.

Til sammen er det produsert og solgt gul plast til 200 000 rundballer i Norge, som noe som gir 300 000 kroner til barn med kreft. Bøndene, Trioplast og Felleskjøpet bidrar alle med ti kroner for hver rull med plast som selges.

– Smilende, gule rundballer som ligger på jorder over hele landet, vil bidra til økt oppmerksomhet for Barnekreftforeningen. Vi vet at positivitet er viktig for dem som rammes og for saken, og vi gleder oss til å se Norge smile for barnekreft, sier Trine Nicolaysen, daglig leder i Barnekreftforeningen i en pressemelding.

- Fine aksjoner

Mens eksemplet som ble vist til bøndene var et enkelt smilefjes med strekmunn og to prikker til øyne, har familien i Rindal tatt kreativiteten litt lengre. De har laget ulike emojier fra mobiltelefonen på rundballene, og gjort seg flid med å male med bengalakk.

- Hvorfor deltar dere for tredje gang i aksjonene med fargede rundballer, Steinar?

- Dette er fine aksjoner som bidrar til å støtte kreftsaken. Dette er noe alle kan komme borti. De fleste kjenner noen som får kreft en eller annen gang, sier Steinar.

Dattera Trine, som har vært med på maleprosjektet, er mest fornøyd med den rundballen som har blunkefjes og tunga ute.

Pappa Steinar Flåtten sier familien har fått tak i to ruller med gul rundballeplast.

Mange blir friske

185 norske barn får kreft hvert år. Takket være god medisinsk behandling overlever så mange som fire av fem av barna sykdommen. Mange blir helt friske, men noen får ulike seneffekter som følge av behandlingen.