Det blir noen travle dager på fotografen og filmskaperen fra Orkdal, som utdannet seg innen foto og film i Las Vegas. Etter rundt 10 år i USA kom hun hjem til Norge og Oslo i november 2017.

Jubel i Palm Springs

I juni var hun tilbake i Palm Springs i California hvor hun mottok Emmy-pris for kortfilmen «En helt normal jente». Filmen handler om ei jente med Asperger syndrom; en film som er sterkt inspirert av hennes egen søster Tatiana Hatzimarkos som har levd med Asperger hele sitt liv, men som fikk diagnosen først i en alder av 19 år.

Under Emmypris-utdelinga 16. juni i Palm Springs var Tatiana selvsagt med storesøster Saba. Med i reisefølget var også søsteren Tanja.

— Det var flott gallamiddag, og vi tre søstrene satt ved et rundt bord sammen med skuespilleren. Jeg og skuespilleren satt og holdt hverandre i hendene under bordet, forteller Saba.

— Gjett om det ble jubel da vi ble kåret til vinner, sier Tatiana som syntes det var litt morsomt å hilse på skuespilleren som egentlig spilte henne.

— Det var som å hilse på seg selv, ler Tatiana.

Håper på tillit

Etter fire hektiske dager i USA der to dager gikk til å reise mellom Las Vegas og Palm Springs, var Saba tilbake til den norske filmhverdagen hvor det handler om å skape seg en karriere. Hun legger ikke skjul på at hun håper at Emmy-prisen skal hjelpe henne til å åpne noen dører i norsk filmindustri.

— Jeg håper på tillit fra norsk filmverden og at folk skal bli mer opplyst om Asperger, sier hun og får støtte fra Tatiana som har tenkt litt på å bli talskvinne for Asperger syndrom.

Da filmen «En helt normal jente» ble nominert til Emmy-pris, var det intervju på Dagsrevyen i beste sendetid. Det ble også et innslag på Dagsrevyen da hun vant prisen.

Tar oppdrag

Onsdag morgen, 11. juli, klokka 9, blir hun og søsteren Tatiana intervjuet på NRK Trøndelag. Saba legger ikke skjul på at hun håper at også trønderne blir mer oppmerksomme på jobben hun gjør som filmskaper, da hun gjerne kommer hjem til Orkdal og Trøndelag på oppdrag.

Dagene hun er hjemme nå, vil hun blant annet benytte til å ta noen konfirmasjonsbilder og har også oppdrag for et byggefirma. I tillegg tar hun på seg fotooppdrag der hun fotograferer folk som ønsker å se fine ut på foto eller film.

— Jeg ønsker å jobbe med folk som vil promotere noe, samme hva det er, og gjerne folk fra Orkdal, sier hun.

Girl-power

Hun har mange ideer i forhold til å bygge selvtillit hos jenter.

— Jeg er litt girl-power, smiler hun og forteller at hun har planer om å arrangere kurs for unge jenter mellom 14 og 18 der de lærer å ta bilder av seg selv uten å kle seg sexy og gjøre seg fine.

— Det handler mer om holdning og smil, sier hun.

Hun jobber også med et TV-konsept som er rettet mer mot voksne kvinner.

Filmet over Besseggen

Ellers er hun svært bevisst på hva hun ønsker å jobbe med i framtida. Hun jobber med en søknad på et program innen Norsk filminstitutt som er rettet mot 12 kvinnelige filmskapere. Gjennom programmet gis det støtte over tre år til et spesielt prosjekt.

— Jeg vet at det er veldig vanskelig å komme igjennom, sier Saba.

Akkurat nå jobber hun med et prosjekt for Oppegård kommune utenfor Oslo der hun følger noen miljøterapeuter i deres arbeid med tre flyktninggutter og integreringen av disse.

— Det største ønsket til disse guttene, er å få norske venner, sier Saba som i forrige uke fulgte guttene på tur over Besseggen.

— Det er tre veldig flotte gutter, slår hun fast.

Tatiana Hatzimarkos og Saba Elisaveth Porter. Foto: Audhild Øye

Kjempet for Tatiana

Saba har lært mye av å ha ei søster med Asperger. Hun er fem år eldre enn Tatiana og kjempet mye for henne på skolen da hun så at hun slet og ikke ble forstått.

— Jeg skjønte ikke hvorfor det ikke gikk an å inkludere, og forsto heller ikke at lærerne ikke var villige til å ta kurs og lære, sier hun og minnes situasjoner der hun kjempet Tatianas sak.

— Jeg kunne også bli irritert på Tatiana da jeg ikke forsto hvorfor hun var som hun var. Alt ble mye lettere da hun fikk diagnosen, sier hun.

Blitt sterk

Å leve med ei søster som har Asperger har derimot gjort henne sterk og hjalp henne til å takle volden hun selv ble utsatt for som ung jente. Hun har alltid hatt en plan i bakhodet om å gjøre en film om ei jente med Asperger syndrom. Hun måtte bare vente til hun ble flink nok. Det ble filmen «En helt normal jente» som endte opp med Emmy-pris nå i juni.