Hesten «Gullfaksa» tramper oppover bakken, mot den røde stallen. Eva Berge, som driver gården, løper etter. Over grusveien står flere barn fra skolefritidsordningen og knasker fersk salat, og venter på at «Gullfaksa» blir med på photoshoot. Grisen «Oddemann» og en liten hund har andre planer, og tramper forbi uten å vie gjestene altfor mye oppmerksomhet. Dagen i forveien fikk deltakere på rideskolen være med på å ta imot et nytt føll.

I ridehuset gjøres alt til rette for oppstart av et nytt behandlingstilbud.

– Behandlingsformen ble godkjent så langt tilbake som på 60-tallet. Så Norge er i så måte et foregangsland på dette området, sier ridefysioterapeut Rebekka Ravnsborg Aanes, til avisa Sør-Trøndelag.

Barn fra skolefritidsordningen var på blåtur, og fikk møte hesten «Gullfaksa». Foto: Erik Eikebrokk

Nytt behandlingstilbud

I kompaniskap med Berge, som står for kompetanse, utstyr, dyr og areal, skal Ravnsborg Aanes snart åpne et nytt behandlingstilbud på gården. Behandlingen er spesielt egnet for personer med cerebral parese, autisme, Downs syndrom, multippel sklerose, hjerneslag, spiseforstyrrelser, angst og fysisk og psykisk utviklingshemning, for å nevne noe.

– Dette er ikke bare fysikalsk behandling, den egner seg for alle. Å ri en hest i trygge omgivelser gir også en følelse av mestring og opplevelser, sier Ravnsborg Aanes.

I ridehuset kan behandlingen foregå i trygge omgivelser. Her fører Eva Berge, mens ridefysioterapeut Ragnhild Ravnsborg Aanes «forsøker å holde balansen». Foto: Erik Eikebrokk

Behandlingen foregår ved at hestens rytmiske bevegelser overføres til rytteren. Bevegelsene er spesielt gunstige for å trene opp balanse, styrke muskulatur og koordinasjon. Ridestillingen og hestens bevegelser og varme kan løse opp spenninger og spasmer i muskulatur.

– Når pasienten blir tryggere på hesteryggen, er det også et poeng å oppleve naturen, og tilby utfordringer i form av å ri i variert terreng. Dette er også trening, blant annet som holdningsfremmende tiltak og for kjernemuskulaturen, i tillegg til å være tøying og behandling, sier fysioterapeuten.

Gunhild (6) og Maren (6) syns det var gøy å besøke Berge gård. Foto: Erik Eikebrokk

Unike fasiliteter

På Berge gård er fasilitetene tilrettelagt for å dekke alle pasienters forskjellige behov: Et isolert ridehus, der behandlingen kan foregå i trygge rammer som er universelt utformet, påstigningsrampe for ferske ryttere, inngjerdet boltreplass, handicap-toalett, kjøkken og varmestue, for å nevne noe.

– Det er en sjeldent tilrettelagt stall, og en perfekt beliggenhet midt i det som skal bli «nye Orkland kommune». Det er jo folk som kjører fra Agdenes til Malvik for å motta denne typen behandling, sier Aasen.

Behandlingstilbudet er, ifølge Berge, godkjent av kommunelegen, og oppstartsdato er 30. august.

– Dette er et tilbud for de som ikke kan følge et normalt behandlingsopplegg. Med slike fasiliteter og omgivelser er ikke fokuset at folk er her for å få behandling, men for å ri, og oppleve mestring. Pasientene skal ikke tenke på at de får behandling, men at de har en positiv opplevelse, sier Berge.

Deltagere på rideskolen fikk være med på å ønske et nytt føll velkommen til verden. Mor passer på. Foto: Erik Eikebrokk