Helfo er en del av helsedirektoratet, som jobber for at privatpersoner skal få oppfylt sine helserettigheter, som for eksempel bytte av fastlege, egenandeler, resepter, refusjoner, brukerstøtte og helsehjelp i utlandet. I 2017 hadde Helfo 553 ansatte fordelt på 22 kontorer.

Ett av disse kontorene holder til på Orkanger.

– Regjeringen har besluttet at kontoret i Orkdal skal legges ned. Det betyr at elleve lokale arbeidsplasser forsvinner, sier Bjørg Anette Lian til avisa Sør-Trøndelag.

Ansatte ved Helfo Orkdal (fra venstre); Maria Westgård Fagervold, Kjerstin Øien, Eli Solstad og Annett Israelsen.

Offer for digitaliseringen

Bakgrunnen for den planlagte nedbemanningen – hundre arbeidsplasser på landsbasis – er regjeringens ønske om å digitalisere arbeidet, og erstatte dagens manuelle arbeid med såkalt automatisert saksbehandling.

– Det er bittert at vi skal legges ned, når vi har stått på for Helfo i så mange år. Ønsket deres er vel at vi sier opp selv, sier de ansatte til ST.

I 2017 ga Helse- og omsorgsdepartementet helsedirektoratet i oppdrag å utarbeide en plan for fremtidens kontorstruktur i Helfo. I utgangspunktet foreslo Helfo at kontorene i Brumunddal og Orkdal skulle videreføres i en omstillingsperiode på fire år, men etter regjeringens behandling ble det bestemt å legge ned også disse kontorene i løpet av 2021, i tillegg til 14 andre. Det betyr at alle Helfo-kontorene avvikles, med unntak av seks, i Sola, Mo i Rana, Ørsta, Tønsberg, Fredrikstad og Kirkenes.

– Helfo har foreslått en prøveperiode for Orkdal og Brumunddal på fire år, for så å gjennomføre en ny vurdering. Det er det vi har funnet håp i, for å bestå, sier de ansatte.

Det er i dag elleve ansatte ved Helfo Orkdal; ni kvinner og to menn.

Digitalisering

– Digitaliseringen åpner både for nye måter å levere tjenester på, og for å utvikle helt nye tjenester. Ved å samle oppgavene på færre og større kontorsteder, ønsker Helfo å legge til rette for større og bredere kompetansemiljøet og en mer effektiv og framtidsrettet arbeidsform, skriver Helfo-direktør Jan Mathisen i forslaget som etter planen ikke skal påvirke Helfos tjenester til publikum.

– Men digitaliseringen er ikke på plass, og regjeringen begynner å få panikk. Nå er folk føre var, og søker seg bort. Det gjør at Helfo risikerer å miste kompetansen, sier de ansatte.

På kort tid har åtte Helfo-ansatte, over hele landet, sluttet, i frykt for å bli arbeidsledige innen få år.

– Det virker som de ikke har bruk for oss, sier farmasøyten, økonomen, juristen, sosionomen og apotekteknikeren, som er blant de ansatte på Helfo Orkdal.

– Og det er helt greit for oss å oppdatere oss på IKT, men regjeringa vil ikke ha oss. Vi er tydeligvis ikke bra nok.

– Men de vet jo ikke hva vi kan. Vi er blitt holdt utenfor. Medarbeiderne har ikke vært med i denne prosessen i det hele tatt. Det er kun ledere og tillitsvalgte som har vært involvert i saksgangen, sier de.

Ber om revurdering

I sitt tilsvar til regjeringens beslutning, skriver fagforbundet NTL at forslaget om nedlegging av kontorsteder bør revurderes, og at alle kontorsteder med flere enn ti ansatte, bør opprettholdes. I tillegg mener fagforbundet at gjennomføringstiden skal forlenges frem til 2025, samt at det tas større hensyn til de ansatte, og at de ansattes kompetanse og utvikling ivaretas i større grad.

– Det er en risiko for å miste nøkkelkompetanse på fag dersom vi går for fort frem. Helfo er avhengig av eksisterende kompetanse for å utføre samfunnsoppdraget vi er satt til, og det tar tid å bygge ny kompetanse, skriver NTL Helfo i tilsvaret.

Fra venstre: Trude Tevik Gulbrandsen, leder i Orkland arbeiderparti, stortings-politiker Trond Giske (Ap), Bjørg Anette Lian og Maria Westgård Fagervold. De to sistnevnte er ansatte ved Helfo Orkdal. Alle

Fra politisk hold er det uttrykt et generelt ønske om at folk skal stå i jobb lengst mulig. Men i denne situasjonen opplever de ansatte ved Helfo Orkdal nærmest at de blir «skviset» ut i tidlig pensjon.

– Jeg kan gå av med tidligpensjon, men jeg nekter å gå av hvis orkdalskontoret blir nedlagt, sier én av dem.

Gjennomsnittsalderen på Helfo Orkdal er i dag 52 år.

– Det er et politisk ønske lokalt om å få flere til å flytte hit. Men da må vi kunne tilby noe mer enn arbeidsplasser innen industri. Dette er en arbeidsplass som krever litt utdanning, og dét er det ikke flust av i Orkdal.

Sentralisering

NTL Helfo gjør også et poeng ut av at omorganiseringen bidrar til å sentralisere arbeidsplasser. Stikk i strid med hensikten med digitalisering, og regjeringens strategi om å øke mulighetene for å desentralisere.

– Økt digitalisering vil føre til at man i stor grad kan gjennomføre arbeidet sitt uavhengig av hvor man er lokalisert, skriver NTL Helfo.

«Omorganiseringen vil, dersom den ikke stanses, føre til at færre jobber og at flere går over på trygd, enten i form av dagpenger eller andre ytelser. (...) I praksis vil omorganiseringen føre til mindre samfunnsøkonomisk effektivitet. Dette er ikke måten å omstille staten på og bryter med regjeringens arbeidslinje,» står det i tilsvaret.

NTL Helfo avslutter med å etterlyse samfunnsøkonomiske beregninger på hvor mye det vil koste staten å legge ned kontorstedene som foreslås, i tillegg til dokumentasjon på de ulike lokaliseringsalternativene.

Fra venstre: Leder i Orkland Arbeiderparti, Trude Tevik Gulbrandsen, stortingspolitiker Trond Giske (Ap), og Bjørg Anette Lian, ansatt i Orkla Helfo.

Uenige

Det er i dag elleve ansatte – to menn og ni kvinner – på orkdalskontoret, som har vært et av de største i landet, siden 2007. De vil få tilbud om å fortsette i Helfo, men på et annet kontor, på et annet sted i landet.

– Jeg tviler på om noen av oss er veldig interesserte i å flytte fra barn og barnebarn, til Tønsberg, Fredrikstad eller Sola, sier de ansatte.

De har høyere utdanning og verdifull kompetanse. De trives på arbeidsplassen, har lavt sykefravær, arbeider effektivt og har vist omstillingsvilje tidligere. Derfor kan de ikke forstå at de med noen mektige pennestrøk kan gjøres overflødige.

– Vi er uenige i regjeringens beslutning og mener at vedtaket er fattet på feil grunnlag.