Som avisa Sør-Trøndelag skrev onsdag, har regjeringen, besluttet å legge ned til sammen seksten av Helfos tjueto kontorsteder på landsbasis, fra og med 2020. Nedbemanningen, som de ansatte mener er urimelig, kan føre til at så mange som hundre ansatte må gå. Det er ønsket om økt digitalisering og automatisering av manuelle arbeidsoppgaver, som gjør deler av dagens arbeidsstokk overflødige, ifølge regjeringen.

Elleve av disse, to menn og ni kvinner, som arbeider ved Helfo Orkdal, på Statens hus, i Orkanger, etterlyste større lokalpolitisk engasjement, da ST snakket med dem.

– Vi syns det er snodig at når vi risikerer å legges ned, at det ikke er noen politikere som gjør noe, sier de ansatte.

Tas opp etter ferien

Ettersom saken ikke har vært oppe til politisk behandling i Orkdal kommune, har de ansatte sendt brev til ordfører Oddbjørn Bang (Sp).

– Men vi har ikke hørt noe fra ordføreren, sa de da ST snakket med dem.

– Jeg mottok e-posten fra de ansatte den 22. juni, det var to dager etter det siste kommunestyremøtet før sommerferien. Planen er å ta opp dette i formannskapsmøtet etter ferien, og så vil vi komme med en uttalelse, sier Bang, til ST.

Stortingspolitiker Trond Giske (Ap) i møte med fem av de ansatte ved Helfo Orkdal.

Neste formannskapsmøte i Orkdal kommune er 22. august.

– Dette er er sak som har regional betydning, og min tanke er at det er bedre at det kommer en felles uttalelse fra formannskapet, og fellesnemnda for Orkland kommune, enn at bare jeg som ordfører uttaler meg, sier ordføreren.

Helfo Orkdal (11 ansatte) er ett av de største kontorene som er vedtatt nedlagt, sammen med blant andre Oslo (65), Voss (14) og Eidsvoll (13). 160 av de 550 Helfo-ansatte vil få tilbud om ny stilling, på et annet sted, men det virker ikke spesielt attraktivt på de ansatte, der mange er i midten av 50-årene og etablerte.

– Vi får tilbud om å flytte med oppgavene, men hvor mange vil flytte fra Risør til, for eksempel, Mo i Rana? Frykten for å miste arbeidsplassen om ett til to år, gjør at man søker seg bort til andre jobber. Det gjør at Helfo risikerer å miste viktig kompetanse, sier de ansatte.

– Sløvt!

I mellomtiden har stortingspolitiker Trond Giske (Ap) engasjert seg i saken. Sammen med stortingsrepresentanter fra Senterpartiet, som har sendt et forslag til regjeringen, håper han å få regjeringen til å snu.

– Hvis stortinget ikke får gjort noe, så blir det ingen omkamp. Nå er det om og gjøre å få flertall, sier Giske til ST.

I mangel på lokalpolitisk støtte, håper de ansatte ved Helfo Orkdal at stortingspolitiker Trond Giske (Ap) kan være med på å tvinge frem en omkamp om regjeringens beslutning.

Saken ble journalført i Orkdal kommunes postlister den 19. april. Giske sier til ST at han syns at det er sløvt at orkdalspolitikerne ikke har engasjert seg i de ansattes sak.

– Jeg har ikke registrert det brevet på posten min, så jeg er usikker på hvordan saken har blitt håndtert. Men vi skal følge opp saken i formannskap og fellesnemnd, sier Bang.

– Hvordan vil dere gå frem for å få regjeringen til å snu?

– Vi må henvende oss til partiene på stortinget, det er vel Sp og Ap som har tatt saken opp i stortinget. Vi skal ta opp saken i det første politiske møtet etter sommerferien, og så må vi henvende oss til de politiske partiene. Det er min måte å håndtere dette på, sier Bang.

– Når ble du gjort oppmerksom på saken?

– Det var i forbindelse med e-posten fra de ansatte, som jeg mottok 22. juni. Da var de politiske møtene ferdig. Det er sommerferie på stortinget også, så det haster ikke mer enn at det går an å vente til over ferien. Saken er ikke glemt. Det er viktig for oss å ha slike arbeidsplasser i Orkdal, og i den nye Orklandsregionen. Det er kjempeviktig.

Uenige

De ansatte ved Helfo Orkdal har vært gjennom flere omstillingsprosesser tidligere, og har ligget under blant annet Orkdal trygdekontor, NAV, helsetjenesteforvaltningen, og nå, Helfo. De ansatte mener deres lange bakgrunn og varierte arbeidserfaring og kompetanse, gjør dem kompetente innenfor de arbeidsoppgavene som Helfo forvalter og skal forvalte i fremtiden.

– Dette føles ikke helt bra. Vi er uenige i regjeringens beslutning, og mener at vedtaket er fattet på feil grunnlag, sier de ansatte.

– Vi har jobbet for en papirløs arbeidsplass i mange år, men likevel skriver vi ut mer papir enn for femten år siden. Likevel skal regjeringen legge ned arbeidsplasser, selv om digitaliseringen ikke er klar. Datasystemet vi har i dag, som er nesten nytt, er dårlig som det er.