Flokken med kashmirgeiter som siden midten av juni har beitet på Holstgardsetra, måtte flyttes heim til Vollan gård. Årsaken er at to av killingene er blitt sporløst borte.

I det siste lørdagsmagasinet kunne man lese om flokken på 12 kashmirgeiter som var utplassert på setervollen på Holstgardsetra. Her gikk de på sommerbeite, samtidig som de gjorde en innsats mot gjengroing av setervollen. Tirsdag denne uka ble de samlet inn og returnert til Vollan gård.

En geitekilling manglet

— Søndag morgen den 24. juni var vi på setervollen for å se til at geitene hadde det bra. Da oppdaget vi et det manglet en geitekilling. Vi leitet rundt i området resten av dagen, men uten å finne noe som helst som kunne forklare hvorfor killingen var borte. Allerede da bestemte vi oss for at om det forsvant flere, måtte vi flytte heim geitene igjen, forteller Frank Aunhaug, som driver Vollan gård sammen med Lillian Vollan.

Forsvinningen skjedde samme natten som ST hadde vært på setervollen og tatt bilder av geiteflokken om kvelden.

Virket paralysert

Natt til tirsdag denne uka skjedde det igjen. Enda en geitekilling var sporløst borte.

— Da vi kom oppover var geiteflokken forsvunnet fra setervollen, med unntak av ei geit og en killing. De sto ved en stor stein og virket helt paralysert. Resten av flokken fant vi igjen oppe ved Ånavatnet, om lag en kilometer fra Holstgardsetra. De virket veldig skremt, forteller Frank Aunhaug.

— Hva tror du har skjedd?

— Jeg vet ikke helt hva jeg skal tro, men jeg konstaterer at to killinger er blitt borte siden 24. juni. Når geiten har brutt det elektroniske gjerdet og rømt av gårde såpass langt, da må de ha blitt veldig skremt. Unormalt er det også at den ene killingen som sto tilbake på setervollen er tvilling med en av killingene som hadde blitt med til Ånavatnet, sier Frank Aunhaug.

Planene ligger fast

Og nå er planene om permanent geitehold med beiting på Holstgardsetra skrinlagt?

— Nei da, planene ligger fast, men vi må ta en pause til vi finner ut hva som kan ha skjedd. Det kan godt hende at vi flytter oppover geitene litt lenger utpå sommeren, om vi får klarhet i hva som er skjedd. Eller at vi forsøker på nytt når det er gått en tid og situasjonen har fått roet seg. Inntil videre holder vi geitene hjemme på gården, sier han.

Gi beskjed til viltkontakten

Viltkontakten i Hemne kommune, Tor Johannes Lian, ber folk på generelt grunnlag om å varsle viltkontakten om de finner ferske døde dyr i naturen, ville eller tamme.

— Det kan gi viktige opplysninger om hva som rører seg ute i naturen, sier viltkontakten, som ikke vil spekulere i hva som kan ha skjedd i dette tilfelle.