Hemne

Hemne Historielag har tatt et dypdykk i lokal posthistorie – på flere måter, og resultatet får du se i Kulør'n under Øradagganj i tidsrommet 19. til 21. juli. Samtidig blir det også boklansering.

— Vi skal ha utstillinga og boklanseringa i fellesarealet i Kulør'n, forteller Knut Totland i historielaget.

Egentlig er det to utstillinger. Den ene tar for seg postkort i Hemne. Det eldste – som har kjent tidsangivelse – er fra 1902, da selvsagt med mulighet for at motiv uten tidsangivelse kan være eldre.

Aha-opplevelser

Også boka som gis ut, handler om postkort og har fått tittelen «Hilsen fra Hemne». Den er på 154 sider – og er for anledningen «snudd» til et liggende format for at postkortene skulle kunne trykkes riktig vei.

— Vi har 131 forskjellige motiver som vi har sortert og forsøkt å finne ut mest mulig informasjon om. For eksempel er det eneste postkortet i farger, fra Winjeøra – ja, det ble skrevet med «W» den gang. Dette motivet finnes det flere eksemplarer av, og vi ser små forskjeller i bildet som forteller oss at de er håndkolorert ett og ett, forteller Totland, som for anledningen har fått trykt opp tre postkort i plakatformat som en del av utstillinga.

Boka inneholder i tillegg historien til alle poståpneri og brevhus, samt andre lokale posthistoriske kuriositeter som helt sikkert bare de færreste kjenner til.

Behjelpelig museum

Og så kommer Sigmund Fjærli, en som har tilknytning til Hemne og som har spesialisert seg innenfor området posthistorie, med ei prisbelønt utstilling med posthistorie og filatelistiske godbiter på nasjonalt nivå. Dette er et utdrag fra samlinga Trøndersk posthistorie, og går helt tilbake til midten av 1800-tallet.

— I tillegg har Norsk postmuseum vært meget behjelpelig med utlån av gamle uniformer, postvesker og noen originale håndstempel. Det er slett ikke alle nasjonale museum som låner ut gjenstander til slike utstillinger, så vi har vært heldige, sier Totland.

Produktiv hobby

Hemne Historielag ønsker bidrag også fra deg til utstillinga.

— Det finnes sikkert postkort eller postvesker eller noe annet der ute. Vi er interessert i hva som helst for å få ei mest mulig rikholdig historiefortelling disse dagene. Ta kontakt med oss. Og alle som låner ut effekter til ei slik utstilling, får dem selvsagt tilbake, sier Knut Totland.

Hemne Historielag ble stiftet i 2014, og i tida etter det vært både synlig og særdeles produktive. Boka om postkort fra Hemne, er faktisk den sjuende boka. Det gir et imponerende snitt på ca. to bøker i året.

Knut Totland har utvilsomt vært hovedskribenten, noe han selv ikke føler er det viktigste.

— Jeg har en hobby jeg synes det er artig å få lov til å dele med andre, sier han nøkternt.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Anne Elisabet Sinnes, leder i historielaget, med to av bøkene som de har gitt ut tidligere. Foto: John M. Myrhaug