Vi som har levd en stund, husker at den sveitsiske krafthopperen Walter Steiner (nå 67 år) herjet resultatlistene fra seint 60-tall til langt ut i 70-årene. Han ble kanskje aller mest kjent som skiflyger og var den første som virkelig fløy langt.

Der Vogelmensch

Han vant det aller første verdensmesterskapet i skiflyging i Planica i 1972, og vant en ny VM-tittel i skiflyging i 1977. I 1974 satte sveitseren ny verdensrekord i Planica da han landet på 169 meter.

Nettopp skiflygingen hans var utgangspunktet da filmskaperen Werner Herzog laget film om ham for noen år siden. Filmen het «Der Vogelmensch» – fuglemannen/fuglemennesket på norsk.

Nå har Steiner for lengst lagt skiene på hylla. Han har bodd i Falun i mange år og snakker godt svensk. I alle disse årene har han livnært seg som hopptrener og som treskjærer, som er det egentlige yrket hans. Nå er han pensjonist.

Denne uka er Walter Steiner på laksefiske hos Svein Per Resell på Granly Lodge i Rennebu. Ekshopperen er en pasjonert laksefisker, og til tross for lita elv og ingen laks foreløpig, er han optimist.

— Jeg er lakse-gal, ler han og legger ikke skjul på sin svakhet for den blanke fisken som han først stiftet bekjentskap med i Namsen tidlig på 70-tallet. Siden har han fisket laks hver sommer.

To store skiflygere

På Bjørnli møtes Walter Steiner og Løkkens tidligere storhopper og nåværende hoppdommer i FIS, Kurt Børset (45). De to skiflygerne ser litt resignert på ørderskog, selje og bjørk som har fått overherredømme i den gamle, ærverdige Bjørnlibakken. Bare stillaset titter beskjedent opp fra ungskogen langt oppi lia.

Men de er enige, aldersforskjellen til tross: De ønsker seg flere barn i skibakkene.

— Opp gjennom årene har jeg trent mange ungdommer, både i USA og i Sverige. Jeg kommer alltid tilbake til hvor viktig leken med ski er for å bli en god skihopper, sier Steiner og måler Bjørnlibakken med øynene, tegner litt på et papir.

— Akkurat dét er kjempeviktig, sier Kurt Børset, som sjøl var med og la til rette for barn og unge i Meldal som ønsket å prøve skihopping for noen år siden.

– Vi hadde mye moro, men interessen dabbet av litt etter litt. Men vi kan rydde Bjørnlibakken og få fram alle de fire-fem bakkene her igjen, mener Børset.

— Absolutt, nikker Walter Steiner.

– Med den elitestallen av skihoppere som Norge har både på manns- og kvinnesiden, må motivasjonen for å drive med skihopping absolutt være til stede, mener han.

Så vender han snuten mot laksevaldet i Rennebu igjen. Snart biter nok fisken!

– Jeg er jo laksegal, ler han og trekker på skuldrene, den gamle krafthopper Walter Steiner fra Sveits og Sverige.