De sitter mannsterke – pluss ei dame – på trappa og venter. De frivillige som har drevet Songlia siste året, ønsker seg nemlig mye besøk på denne skjulte idyllen som ligger i hjortens rike dypt inne skogen i Songlia.

— Vi håper at flest mulig får øynene opp for Songlia. At folk kommer hit og leier det for bursdager, konfirmasjoner, bryllup, kurs, konferanser og møter, sier Geir Håvar Ingdal som er leder av driftsselskapet som driver Songlia etter at Orkdal kommune og Statsbygg for ett år siden signerte en tiårskontrakt om leie av eiendommen.

Stasgård

Det er Grytdalens venner, Orkla jeger- og fiskerforening, Sør-Trøndelag jeger- og fiskerforening og Naturvernforbundet som styrer drifta og utleien av husa i Songlia. Og det er ikke småtteri av en oppgave de har tatt på seg. Eiendommen ligger nemlig langt fra leia og utenfor folks synsfelt. De som kjører til Songlia, har et ærend. Det er ikke et sted du tilfeldigvis kjører forbi. Den staselige gården som Christian Thams bygde opp for over 100 år siden, ligger der som en eventyrgård langt inne i skogen. Har du vært her en gang, så kommer du tilbake.

Det er også budskapet til Geir Håvard Ingdal, Ivar Melås (vaktmester), Leif Jostein Konstad (Sør-Trøndelag jeger og fiskerforening) og Marit Kvakland (renholder). Byggmester Terje Krokstad som tilfeldigvis er på besøk føyer seg inn i rekka.

— Songlia er et sted som absolutt må tas vare på. Bare si ifra om det skulle være noe, er hans klare beskjed til de som driver stedet.

Og mye tyder på at han ikke blir arbeidsledig med det første.

Trenger mer utleie

Ett år er gått siden de frivillige organisasjonene skrev leiekontrakt med Orkdal kommune som igjen har en tiårskontrakt med Statsbygg med muligheter for forlengelse. Noe utleie har det vært i løpet av året, men Ingdal innrømmer at skal drifta av Songlia være liv laga, må det mer utleie til.

— Problemet er at folk ikke vet om Songlia. Det er viktig at folk bruker huset. Det er ingen hensikt å pusse opp, hvis det ikke blir brukt, sier Ingdal som mener det er ei forutsetning for å unngå at eiendommen blir solgt til pengesterke, private interesser som kan stenge for allmennheten.

— Og husk; vi er bare frivillige, slår han fast.

Forsøksgård

Etter at kommunen skrev leiekontrakt med Statsbygg om eiendommen, er mye kommet på stell. Kommunen har investert en million i vann og kloakk. I de mange husa som har godtklingende navn som Nilsstuggu, Haugstuggu, Våvasstuggu, Grytdalsstuggu og Songdalsstuggu, er det 36 overnattingsplasser som kan økes til 46. De fleste av de mindre husa er bygd av Direktoratet for naturforvaltning som tok over eiendommen i 1952 for å bruke den som forsøksgård for viltforskning og viltpleie. Songlia er faktisk den eneste gården staten har anskaffet til dette formålet.

— Stabburet kan brukes til brudesuite så fort vi får ordnet seng der, sier vaktmester Ivar Melås.

«Skjermet» avdeling

Inne i hovedbygninga, Pærstuggu, med de mange stuene i både første og andre etasje, kan det dekkes til selskap for maks 70 gjester i den største stua. Huset har også en stor møtesal med alt som trengs, med unntak av sikker telekommunikasjon.

— Der har vi et problem, innrømmer Ingdal som likevel mener det kan være et fortrinn.

— Her er vi på «skjermet» avdeling. Her er det ingen ting utenfra som forstyrrer, påpeker han mens vi fornemmer den fullkomne stillheten blandet med suset fra skogen.

For kanskje kan et slikt sted uten nettilgang være det ultimate stedet for lederkurs og bedriftssamlinger i framtida, der folk får praktisere ekte kommunikasjon ansikt til ansikt og med direkte øyekontakt? Eller for dem som har lyst til å dra et sted hvor det er mulig å koble av i ordets rette forstand.

Tett på naturen

For dem som vil være mer enn bare innomhus eller på det idylliske tunet, er Songlia rik på naturopplevelser både når det gjelder fiskevann, stinett og dyreliv. Her er det kort vei til Songsjøen, Våvatnet og Songtjønna.

— Med medlemskap i Norges Jeger og fiskerforening kan du ved å betale 100 kroner, få tilgang til båten ved Songsjøen og til 129 andre båter rundt omkring i landet, sier Leif Jostein Konstad som også slår et slag for jaktkursa som er åpne for alle.

Blant dem som har oppdaget perlen i skogen, er Øya og Skjetlein videregående skoler.

I Songsjøen er det også rikt med fisk for dem som kjøper fiskekort.

Litt lenger unna er Hjortdalshytta (ca. 5 km) og Svarttjønndalshytta (ca. 8 km) der overnattingsgjester kan få oppleve det magiske brølet fra hjorten på høsten. Ellers er det et rikt dyreliv i området med hjort, elg, bever og mye skogsfugl, og et sant eldorado for jakt.

Thamsrike

Songlia som er største skogeiendommen i Orkdal, er på 78 000 mål og strekker seg over både Orkdal og Snillfjord. Naturreservatet Grytdalen som er en del av Songlia, er på 41 000 mål.

Vi kommer til Songlia ved å følge E39 til Stokkhaugen hvor vi tar av i retning Hitra /Frøya og videre følger skilta til Songlia, forbi gårder med kyr på beite og inn i de dype skoger til veis ende. Da er vi nesten som i Paradis. Det vil si i Songlia – i Thams og hjortens rike.