Lørdag 1. september skal Meldal kommune feire 180-årsjubileum, samtidig som arrangementet blir et lystig gravøs for Meldal som selvstendig kommune.

På dagtid blir det en gratis folkefest, og om kvelden vil Gåte komme tilbake til Storås – og de har med seg Wardruna, et band som har fått en enorm suksess etter at de laget musikk til HBO-serien Vikings.

Utsolgt

De 1000 billettene som ble lagt ut til kveldskonserten, ble utsolgt på ei uke. Nå legges det ut 600 ekstrabilletter.

— Billettene gikk raskt unna. Blant annet takket være et forsalg for alle Orkla sparebanks kunder, og jeg vil berømme banken for at de er en kreativ partner for å få dette til, sier Sveinung Sundli.

Samtidig er det klart at hele arrangementet vil bli flyttet inn i skogen bak snekkeriet. Og når Sveinung Sundli lover en minst like flott opplyst skog som under festivalen, er det bare å glede seg.

Sundli har også fått fullmakt fra Meldal kommune til å sette sammen et godt program under folkefesten på dagtid, og fasiten viser en variasjon som til og med går utenpå Storåsfestivalen på sitt beste.

Balansekunstner

Blant dem som kommer for å glede store og små under gratisfesten den første lørdagen i september, er Eskil Rønningsbakken. Han er en verdenskjent balansekunstner som har opptrådt med ufattelige stunt over hele verden.

— Han er kanskje den største balansekunstneren som finnes i verden i dag, sier Sundli og røper at det kanskje kan bli noen spektakulære stunt også etter at kveldsmørket har senket seg over Storås-skogen.

Til og med forskere ved NTNU har bekreftet at Rønningsbakken har helt unike balanseegenskaper, og han har blant annet verdensrekord i baklengssykling. Blant merittene hans er baklengssykling ned Trollstigen i en fart på 80 km/t.

Slåtter og Beatles

Det musikalske programmet begynner også å komme på plass når det gjelder det som skal skje på dagtid. Det er klart at Sveinung og Gunnhild Sundlis bror, Sturla Eide, tar med seg fela si og kommer.

— Både min og Sturlas opplæring i folkemusikk foregikk i Meldal hos Ragnvald Bolme, og Sturlas konsert har fått tittelen «Slåtter fra Meldal», forteller Sveinung som er veldig glad for å ha fått med seg Norges kanskje mest kjente coverband, Det Betales.

— Med sin Beatles-musikk slår de bra an hos de aller fleste, og dette er ei gruppe som selger ut store konsertsaler.

Inspirasjonskilder

I likhet med Gåte er svenske Hoven Droven kjent for sin kombinasjon og folkemusikk og rock. Bandet var en av de aller største inspirasjonskildene for Gåte, og det var i svenskenes studio at Gåte spilte inn sin første plate. Hoven Droven har tidligere besøkt Storåsfestivalen, og 1. september kommer de tilbake for å spille under folkefesten.

Det gjør også det norskengelske bandet Kalandra, som ble stiftet i Liverpool.

— Dette er et ungt band med veldig stemningsfull musikk, og mange vil si at dette er den nye generasjonens Gåte, sier Sundli.

Bergmannsteateret og elghakk

Fortsatt er det mye av programmet under folkefesten på dagtid som ikke er på plass, men Sundli forteller at både Bergmannsteateret og kommunens dyktige turnere kommer og viser fram det de kan.

— Vi fikk i oppgave av Meldal kommune å lage programmet. Vi fikk frie hender, men betingelsen var at det måtte være folkelig og lett å like for alle. Og ikke minst: Vi stenger både Troll og Skuret, og tar med kokker, bartendere og servitører som skal sørge for ordentlig kvalitetsmat og -drikke.

— Blir det elghakk?

— Ja, det blir elghakk à la Troll. Og så blir det mulighet for å overnatte, enten på camp, slik det var under festivalen, eller på hytter og andre ledige rom. Kort oppsummert kan du si at vi har ressurser til å gjenskape alt som var så bra med Storåsfestivalen.