Hemne/Malaysia

Gøran Freiberg, bosatt på Vinjeøra i Hemne, er delegat og observatør fra Norge, og den eneste fra Midt- og Nord-Norge, som deltar på det offisielle mat-VM i Kuala Lumpur i Malaysia denne uka. Konkurransen heter offisielt Global Chef Challenge.

To tredjeplasser

Lørdag var det finaler, og første «avsløring» fra den store banketten var at Norges ungdomslag tok bronse i konkurranse med 110 andre nasjoner. Finland tok gull, mens USA tok sølvmedaljen.

— Å komme på pallen i konkurranse med så mange deltakerland, er helt topp, Freiberg.

Deretter kom resultatene fra hovedkonkurransen:

— Det ble tredjeplass også her! I denne konkurransen er det nesten som en seier, sier Freiberg.

Norge måtte se seg slått av Sverige, som vant foran Finland.

— Norden leverer, vi gjør rent bord, sier han entusiastisk.

Frilans i nabolaget

Gøran Freiberg har vært kokk siden 1988, tok mesterbrev i 2000. Han har siden da også vært medlem av Norske Kokkemesteres Landsforbund. Nå er han matmester i Trondheim Kokkenes Mesterlaug, der han også sitter i styret.

— Jeg begynte med å skrelle potet på Hurtigruten, og avsluttet som hotellsjef offshore. Nå er jeg frilans, og for tiden innleid «hos naboen» på Grønsetfjøset Spiseri, sier han.

Laaang reise...

Å være matmester innebærer å ha hovedansvar for alle arrangementer som innbefatter mat.

— Først ute nå er åpningslunsjen til Trondheim kommune under Fiskerimessa 21. august, med 140 prominente gjester inklusive representanter fra kongehuset, sier han.

Å være i støtteapparatet for et landslag på langtur til Asia, er selvsagt eksotisk, men også slitsomt.

— Vi reiste sist mandag, og er hjemme igjen på mandag. Det var en veldig lang og slitsom flyreise, men opplevelsene med å være en del av Norges lag i Global Chef Challenge oppveier absolutt ulempene, sier han med et smil.

Neste VM booket

Turen til neste Mat-VM, som arrangeres hvert annet år, er allerede booket.

— Konkurransen skal foregå i St. Petersburg i 2020, i 2022 er det Sydney som står for tur. Vi får oppleve utrolig mye som medlem av Trondheim Kokkenes Mesterlaug, sier Freiberg.

Dette er noen av kreasjonene som konkurrerer om VM-tittel. Foto: Privat