44 år gamle Jan Bang Henningsen er født med en øyesykdom som vil gjøre ham helt blind. Derfor vil han se mest mulig av Norge før alt går i svart.

Nå er han godt i gang med den ufattelige etappen Nordkapp-Kristiansand. Til fots – med en 20 kilos sekk på ryggen og ei tralle på slep!

I helga inntok han det tjukkeste Trøndelag og Nordmøre. ST traff Henningsen, sammen med ledsager og arbeidskollega Lena Nilsen, både på Fannrem og Svorkmo.

— Det går veldig bra. Det er ingen smerter i kroppen, og jeg har ikke plagsomme gnagsår, sier han muntert, idet han og Nilsen inntar en femretters på Fannremsgården.

Kolleger som turfølge

Jan Bang Henningsen, opprinnelig fra et lite sted like ved Aarhus i Danmark, er ansatt som mekaniker hos Henning-Olsen Is i Kristiansand. I fjor var selskapet sponsor for Astrid Furholt, som da gikk i Roald Amundsens fotspor over Sydpolen. Dette var en del av et kom i form-program for Henning-Olsen Is' ca. 200 ansatte, som samtidig ble utfordret til å gå til sammen over 20 000 mil. Henningsen gikk lengst av alle, med en distanse på 342 mil.

Det var da han ble inspirert til å ta fatt på årets maraton. 28. mai startet han fra Nordkapp, 30. august skal han etter planen krysse målstreken i Kristiansand. Da har han tilbakelagt ca. 250 mil, noe som utløser en større sponsorsum til Norges Blindeforbund.

Ansatte i Henning-Olsen Is er med på de til sammen 16 etappene sørover etter en turnusordning. Nå har han med seg kollega Lena Nilsen, som går fra Trondheim til Valldal.

Forberedt i 44 år

— Nå er vi kommet litt over midtpunktet på turen, sier Henningsen, som nettopp har starta på det andre skoparet og som har en skritteller som for lengst har passert 2 millioner.

— Har turen stått til forventningene så langt?

— Ja, vi har sett mye fantastisk natur og fine steder, og har møtt mange positive folk. Det er en god motivasjon at turen vil gi blindeforbundet en stor pengesum.

— Hvordan takler du sykdommen som er under utvikling?

— Den er medfødt, så jeg har i 44 år vært forberedt på at jeg blir helt blind. Derfor må jeg se mest mulig av landet, og den aller beste måten å gjøre det på, er utvilsomt å gå.

Må planlegges nøye

Å gå ufattelige 250 mil krever masse forberedelser, og alt må få plass i ryggsekken. Her oppbevares alt fra proviant og dopapir, til klær og myggspray.

— Alt må planlegges nøye. Da vi starta turen fra Nordkapp, opplevde vi for eksempel at det enkelte steder var ni mil mellom butikkene. De første fire ukene var det også nærmest konstant regnvær, slik at vi måtte sørge for å ta inn på campingplasser for å få tørka klærne. Når det gjelder matlaging, er det viktig at det er så lettvint som mulig, uten behov for masse oppvask, samtidig som vi må lage mat som gir masse energi. Derfor har det gått mye i havregrøt. Og ja, mygg og andre insekter, har det vært massevis av!

Ellers har en del av planlegginga også vært å ta seg gjennom tunneler. Det er slett ikke alle som er åpen for gående, og det er ingen selvfølge at det finnes alternative ruter. Da har følget vært nødt til å «jukse» og ta buss.

— Best i Trøndelag

En del av opplevelsen på turen er også å få en smak av lokale mattradisjoner. På Fannremsgården, disket altså Jon Fredrik Skauge opp med en femretters.

— Åtti prosent av det jeg har servert gjestene er basert på produkter fra gården. Hovedretten besto av spekemat, forteller Skauge.

— Det er vanskelig å sammenligne mat. For eksempel det vi har fått servert her i dag, med tørrfisk fra Lofoten. Men jeg kan i hvert fall si at dette er den beste retten vi har fått så langt på turen gjennom Trøndelag, sier Jan Bang Henningsen.

Ser du dem?

Etter den to timer lange pitstoppen på Fannremsgården, som besto både av bespisning og omvisning, fortsatte turen sørover på Fv 65 gjennom Orkdal og til Storås lørdag. Søndag fortsatte turen gjennom Rindal og Surnadal. Og så videre, og så videre …

Så hvis du får øye på en mann med stor ryggsekk og ei tohjula tralle, sammen med ei dame med en litt mindre ryggsekk, så er det altså Jan Bang Henningsen og kollega Lena Nilsen på tur – til henholdsvis Kristiansand og Valldal. For i Valldal kommer nok en arbeidskollega for å være turfølge på den lange reisen.

— God tur videre!

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300