Meldal/Kvål

Olea Villa Furre gjorde trolig livreddende innsats da hun fikk dratt Eirin Sørmo ut av stallen like etter hesteangrepet.

Furre, bosatt i Trondheim, er tidligere lærling hos Bjørn Garberg, og er nå oppasser for to hester som hun steller og trener på fritiden i stallen på Kvål i Melhus. Lørdag var hun innom for å ta en ridetur på en av hestene. Men først hadde hun avtalt med Eirin, som hun har kjent siden de møttes i stallen i 2013, at de skulle ta noen bilder av hestene.

Livløs på bakken

De to venninnene gikk ned til luftegården der Rofstad Odin sto da det plutselig skjedde.

— Det hele skjedde så fort og uventa. Han kom bort til Eirin i luftegården og spiste gulrot fra handa hennes. Dette tok jeg bilde av, 10–15 meter unna. Omtrent i samme sekund hogg hesten tak i halsen/nakken til Eirin og slapp ikke. Jeg reagerte umiddelbart med skrik og rop, og løp mot dem mens hesten tvang Eirin ned på bakken. Da slapp han og løp unna. Eirin lå livløs på bakken, og jeg trodde hun ble drept. Men da jeg nådde fram til henne var «ambulanse» det første ordet hun sa, og at hun ikke greide å røre på seg, forteller Olea Villa Furre.

Men hingsten Rofstad Odin var ikke ferdig med angrepet.

— Mens jeg dro Eirin under gjerdet, kom den tilbake og prøvde å få tak i beina hennes, men jeg rakk å dra henne unna, forteller Furre.

— Verste jeg har opplevd

Flere hadde nå hørt ropene om hjelp, og to personer kom til unnsetning. Ambulanse og helikopter ble rekvirert og ankom etter kort tid.

— De kom raskt, men der og da føltes det som en evighet. Eirin var våken og rolig hele tiden. Hun er tøff som få, sier Furre.

Hun har lang fartstid med hest, og har også tidligere sett folk bli skadd. Men dette overgår alt.

— Dette er det verste jeg har opplevd. Angrepet har gått i reprise i hodet mitt i tida etterpå, men nå er jeg bare så utrolig glad for at Eirin overlevde og at vi faktisk var to til stede da det skjedde. Dette var farlig nær det verst tenkelige, sier Furre.

«Vi er et bra team»

Lørdag kveld fikk hun besøke venninna på sykehuset.

— Jeg fikk besøke henne og familien etter operasjonen på kvelden. Det er jeg veldig takknemlig for. Det var godt å se Eirin i live og ved godt mot, til tross for de stygge skadene.

Fra sykesenga kom denne optimistiske meldinga fra Eirin til Olea:

«Vi er et bra team»!

— Nå krysser jeg fingrene for at dette kan ende så bra som vi håper, sier Olea Villa Furre.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300