Torleif Moe, her avbildet ved kornåkeren sin i fjor, tror det blir dårlig avling i år. Foto: Catharina Morken

En svært kald vinter og en uvanlig varm og tørr sommer har stukket kjepper i hjulene for Thorleif Moes avling på Vormstad.

Håpet var å få ei fullgod kornavling allerede første året etter jordflyttinga, men slik ble det ikke.

Flyttet i vinter

Både Orkdal kommune og Norsk kylling selv har stilt som krav at hver eneste kvadratmeter jord som flyttes fra Furumoen, der kyllingfabrikken kommer, skal gjenbrukes.

De første 55 målene med kornjord ble derfor i vinter flyttet fra Furumoen til Vormstad, der Thorleif Moe ønsket å nydyrke et tilsvarende areal rett sør for sentrum på Vormstad.

Tok alle kostnader

Norsk kylling tok alle kostnader med å rydde området for skog, kratt og steiner, og de sørget for å planere arealet.

Deretter ble jorda flyttet og lagt utover den kommende kornåkeren etter et nøyaktig mønster, for å sikre at man oppfylte målsetninga om at én kvadratmeter i Furumoen skulle bli til én kvadratmeter på Vormstad.

Dyp tele

Allerede i vår ble det klart at man ikke ville greie å få ei fullgod kornavling samme år som jordflyttinga hadde funnet sted, slik man opprinnelig hadde satt seg som mål.

Minimalt med snø kombinert med streng kulde hadde nemlig ført til dyp tele i jorda. Det tok så lang tid før telen gikk, at det ville ikke være noen vits i å så korn i åkeren.

Sådde gras

I stedet valgte grunneier Thorleif Moe å så i raigras.

- Det er en grastype med mye rotvekst, som vil bidra til at den nye jorda binder seg godt. Dermed vil jordsmonnet være sterkt og næringsrikt når jeg skal så korn neste år, uttalte Moe til ST i slutten av mai.

Spirer

På grunn av tele og mye planeringsarbeid, fikk ikke Moe startet med såinga før i starten av juli. Den siste biten ble sådd for ei uke siden. Det spirer på arealet som ble sådd først, men Moe sier at han er helt avhengig av regn for at det skal bli ei brukbar avling.

- Det er vanskelig å si hvordan det blir, men det trengs vann om det skal bli noe. Det ser ikke særlig lovende ut om man ser på langtidsvarslet.

Må komme regn

- Det er meldt regn onsdag og natt til torsdag, ellers er det bare oppholdsvær på yr.no?

- Ei skikkelig regnskur på onsdag vil hjelpe på arealet som ble isådd sist, men det må komme mer. Kommer det brukbart med regn, har jeg tro på at det vil bli ei bra grasavling, sier Vormstad-bonden som irriterer seg over lovprisinga av det varme sommerværet.

Gule åkrer

Det er ikke bare graset på nydyrkingsfeltet som opptar ham. Moe har også 250 mål med kort, og åkeren ser ikke lovende ut.

- En del av det begynner å bli gult, og det er et dårlig tegn. Jeg har aldri vært borti at det har vært så dårlig som i år. Vanligvis blir det dårlige avlinger fordi det er for mye regn, nå er det omvendt. Og jeg ser at det er gule åkrer nedgjennom dalen også.

Foto: Catharina Morken