I fjor høst var Ståle Gjerdsvold, sjef ved Trønderenergi, i kommunestyret i Orkdal for å informere om planer for selskapet. I følge referat fra møtet sa han blant annet at som et norsk firma hadde de et fortrinn ved at de skapte verdier som blir i Norge, i motsetning til utenlandsk eide firma hvor pengene forsvinner ut.

Det er derfor med en viss undring vi registrerer at kort tid etter var Trønderenergi i ferd med, sammen med Statkraft og det sveitsiske firmaet Nordic Wind Power, etablert av banken Credit Suisse, å starte utbygging av vindkraft med store naturinngrep på Fosen, i Snillfjord og på Hitra. Credit Suisse er godt kjent for sin aktivitet i USA, der firmaet i 2016 måtte betale 15 milliarder kroner som straff for at de hadde hjulpet amerikanske kunder til å underslå skatt. På hvilken måte er dette firmaet attraktiv for det som skal skje i Snillfjord?

Det som skjer har sin pris, og kanskje overraskende for Trønderenergi, som har bidratt vesentlig for at det i det hele tatt blir utbygging i Snillfjord. Regningen kommer på bordet for forsterkning av sentralnettet på grunn av utbygging av vindkraft i Trøndelag og ellers i landet. Orkdal Kommune og Agdenes har i dag ikke eiendomsskatt, noe som blir sett på som attraktivt for firmaer som ønsker å etablere seg i kommunene. Denne diskusjonen kan komme til å drukne fullstendig i økt nettavgift til Statnett, som i løpet av få år skal investere 44 milliarder i sentralnettet på grunn av vindkraft og utenlandskabler. For store og energikrevende bedrifter som smelteverk i regionen kan kostnadsøkningen bli stor på grunn av økt nettavgift. I tillegg kommer økning på grunn av at Statnett skal endre systemet for nettavgift på en måte som slår ugunstig ut for Trøndelag.

Ellers registrerer vi at når man fra lokalavisa ber om en kommentar fra Statkraft om eventuell utbygging av Remmafjellet, også et stort naturinngrep, er svaret «ingen kommentar». Det ryktes at Trønderenergi arbeider med planlegging av kraftledninga fra Remmafjellet for Statkraft, og om dette er tilfelle, er det på tide å få klare svar om hva som skal skje med Remmafjellet. Konsesjonen har frist til 1. oktober 2020 for å ha anlegget i drift, slik at Statkraft er avhengig av utsettelse. Da vil vi i tilfelle kreve ny høringsrunde. Situasjonen har endret seg siden konsesjonen ble gitt, og når NVE nå arbeider med nasjonal ramme for vindkraft, er det all mulig grunn til å vente med nye anlegg til dette arbeidet er ferdig. Det bør derfor ikke være opplagt at Statkraft får utsatt fristen.

Knut Bonvik

og Mads Løkeland

Naturvernforbundet

i Orklaregionen