Orkdal

Tirsdag skrev ST at hytteeiere klager over lav vannstand i Gangsåsvatnet. Samtidig krever Naturvernforbundet i Orklaregionen revisjon av konsesjonsvilkårene. Mye av årsaken er at Svorkmyran naturreservat er mer eller mindre tørrlagt. Også Stokkhaugen Hytteforening har bedt om ny konsesjonsbehandling.

NVE har bekreftet at de har mottatt korrespondansen, men de har ennå ikke satt en saksbehandler på saken. Dette skjer trolig i løpet av høsten.

Stanset kraftverket

Børre Sivertsvoll er daglig leder i Chr. Salvesen & Chr. Salvesen Thams's Communication Actieselskab, som er regulant for Skjenaldfossen.

Sivertsvoll sier til ST at han er kjent med at det er lav vannstand i Gangåsvatnet i sommer, og at det skyldes det han kaller på grensen til ekstreme værforhold.

— Vi har hatt en helt spesiell værsituasjon der kraftverk over hele landet står. Vi har også valgt å stanse Skjenaldfossen kraftverk som følge av den oppståtte situasjonen, og det gjorde vi før vi strengt tatt måtte gjøre det. Kraftverket har nå stått i flere uker. I år hadde vi ikke engang en vårflom som kunne avhjelpe situasjonen. På den måten fikk vi heller ikke fylt opp magasinene, sier Sivertsvoll.

— Ikke forverret

Samtidig minner han om at vannstanden, slik den er i dag, ligger 80 centimeter over det som NVEs konsesjon tillater.

— Informasjon om alt dette er slått opp ved Osbrua, og vi har hele tiden holdt oss innenfor de konsesjonsvilkårene vi er tildelt, sier han.

— Likevel klager hytteeierne; de får ikke ut båtene sine, og dyr- og fugleliv er fraværende. Hva sier du til det?

— Vi ønsker å bidra til å opprettholde et rikt dyre- og fugleliv på Gangåsvatnet. Jeg er kjent med at enkelte hevder at denne situasjonen forverret seg da vi overtok for tre år siden, men det er ikke tilfellet. Vi videreførte drifta av kraftverket med mye av det samme mannskapet som har vært ansatt tidligere, nettopp for å ivare kontinuitet og kunnskap. Husk at det har vært drevet kraftverk der siden 1922, sier Sivertsvoll.

Vil ivareta friområder

— Hvordan stiller du deg til kravet om revisjon av konsesjonsvilkårene?

— Vi tar alle innspill på alvor, og vil ta konsekvensen av eventuelle endringer i konsesjonsbestemmelsene, og forventer en god behandling av de innspillene som er sendt inn til NVE. Inntil da forholder vi oss til gjeldende konsesjonsbestemmelser. Men jeg vil presisere at det også for oss er viktig å ivareta viktige friområder og behandle Gangåsvatnet så skånsomt som mulig innenfor de tillatelsene vi har, sier Sivertsvoll.

Navnelikheten

Chr. Salvesen & Chr. Salvesen Thams's Communication Actieselskab, som Sivertsvoll er daglig leder for, har hovedkontor i Kristiansand. Selskapet, som ble etablert i 1898 (på dagen 120 år onsdag) og registrert i Brønnøysundregistrene i 1995, driver altså Skjenaldfossen kraftstasjon.

— Vi driver nå kun med fornybar energiproduksjon med produksjonsanlegg over store deler av landet, sier Sivertsvoll.

Men selskapet må ikke forveksles med Salvesen & Thams AS, som har hovedkontor på Løkken. Salvesen & Thams

Dette selskapets formål er, ifølge Brønnøysundregistrene, å skaffe til veie kapital for investeringer i aksjer og andeler i andre selskaper innenfor enhver bransje selskapet måtte finne det hensiktsmessig å investere i.

Helt uavhengig

— Vi opplever til tider misforståelser rundt denne navnelikheten, men det er altså viktig å skille og vite at dette er to forskjellige virksomheter. Salvesen & Thams AS på Løkken har ingenting med Skjenaldfossen kraftverk og Gangåsvatnet å gjøre, sier Børre Sivertsvoll.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Hytteeier Jan Waage sto fram i ST tirsdag, og viser her hvor han mener vannstanden normalt burde stått. Foto: John M. Myrhaug