MARIT REITAN

Bor: Lykkjneset, Buvika

Jobber med: Deltidsjobb ved YX Buvika, kommende student ved NTNU

ST møter Marit Reitan idet hun akkurat er ferdig med arbeidsdagen på bensinstasjonen i Buvika.

Hva gjør du akkurat nå?

- Jeg jobber her. Det er en deltidsjobb, men jeg jobber mye når je ghar fri. I tillegg hjelper jeg pappa med å pusse opp hus på Lykkjneset. Han skal overta det etter farmor. På fritida slapper jeg stort sett av og er sammen med venner.

Sitter dere i hvert sitt hus og chatter via mobil eller er dere faktisk sammen?

- Vi er sammen, ja. Vi møtes og har kvalitetstid. Da kan vi sitte å prate eller se en film. Og i helgene fester vi litt, oftest privatfester, da. Det er bedre enn å gå ut på byen, for da kan vi prate mer sammen.

Hva skal du gjøre når sommerferien er over?

- Jeg skal studere psykologi bachelor (tre år) ved NTNU i Trondheim. Jeg skal bo hjemme hos pappa og ta bussen til skolen. I hvert fall det første året.

Så du vurderer å flytte til byen etter hvert?

- Broren min gjorde det. Han bodde hjemme i starten av studiet, men så ville han til byen. Det er jo mye som skjer i studietida, og det skjer hovedsakelig i byen. Vi får se. Jeg skal spare meg opp litt penger ved å bo hjemme nå.

Hvilke planer har du for de pengene?

- I første omgang boligsparing, og kanskje kjøp av en bil.

Hva skal du bli når du blir stor?

- Jeg vurderer å bli lærer. Kanskje på videregående eller i hvert fall ungdomsskolen. Barneskolelærer er jeg ikke så interessert i å bli. Jeg vil i hvert fall ha en jobb der jeg ikke sitter på et kontor hele dagen. Jeg har også planer om å studere i utlandet ett år før jeg går ut i jobb, og da helst i et engelskspråklig land, trolig USA.

Hvordan holder du deg i form?

- Jeg har spilt håndball hele livet. Stort sett på Skaun HK, og to og en halv sesong i Byåsen som juniorspiller. Dessverre har jeg vært skadet i ei tå, noe som stoppet videre spill. Jeg har gjennomført to operasjoner uten å bli bra, så akkurat nå trener jeg ikke så mye. Men jeg har lyst til å starte med håndball igjen.

Hvorfor bor du der du bor?

- Jeg har vokst opp i Buvika, på Ilhaugen. Nå skal jeg flytte på Lykkjneset. Jeg liker å bo litt unna byen, men samtidig ganske nært. Selv om jeg kanskje flytter til byen i løpet av studietida, er det sannsynlig at jeg blir bosatt her.

Hvor skal du på ferie?

- Jeg har nylig vært to uker på Kreta sammen med farmor. Hun er alene nå og har alltid likt og reist. Hun kan imidlertid ikke så mye engelsk, så jeg var med som tolk og reisefølge. Det var hyggelig!

Hva leser du?

- Mye bøker, hovedsakelig på engelsk. Det går mest i fantasy og romantiske bøker, mindre krim. Det blir også lite lesing av aviser. Jeg er innom Facebook av og til, og jevnlig på Instagram og Snapchat, selvsagt.

Hva angrer du på i livet?

- Jeg har en tendens til å jobbe litt mye når det er ferier. Det blir litt lite fritid. I fjor gikk jeg på Elverum folkehøgskole (foto/opplevelser) og jobbet hele sommeren. Jeg angrer også på at jeg ikke lyttet på rådene til det offentlige helsevesenet som sa at jeg ikke burde operere tåa, med fare for at det ikke ble bra. Jeg gjorde stikk motsatt og gikk til det private helsevesenet. Og tåa er ikke bra, dessverre! I tillegg skulle jeg gjerne fulgt med mer på skolen opp gjennom åra.

Hvem hadde du tatt med deg ei uke på en øde øy?

- Det må bli bestevenninna mi, Theresa (20) fra Lundamo. De jeg definitivt ikke ville tatt med er trioen Donald Trump, Vladimir Putin og Nord-Koreas Kim Jong-un.