Orkland

Rett før sommerferien ble det kjent hvem som blir enhetsledere i Orkland fra 2020. En av dem er Tom Døsvik, som i dag er leder for den interkommunale barneverntjenesten som omfatter Orkdal, Meldal og Agdenes.

Større enhet

Døsvik får et atskillig større arbeidsområde etter kommunesammenslåinga, for da blir helsestasjon- og skolehelsetjenesten, PPT, barneverntjensten og familiesenteret innlemmet i samme enhet; barne- og familietjenetsen. Enheten vil få rundt 60 ansatte.

- Ideen er å binde sammen hjelpeapparatet for barn, ungdom og familier, sier Døsvik.

Han understreker at de skal være nøye på å ivareta de ulike lovpålagte oppgavene som tjenestene skal utføre.

Folkehelsesenteret

Kommunesammenslåinga skjer samtidig med at en annen sto begivenhet finner sted, nemlig at folkehelsesenteret åpner dørene.

Enheten som Døsvik er ansatt som leder for, skal inn i dette senteret. Det betyr at barne- og familietjenesten får splitter nye lokaler samtidig som det blir én enhet. Det er Døsvik veldig glad for.

Samlokalisert

Én ting er at de ansatte vil få gode rammer for jobben de skal utføre, men det viktigste er at det vil være positivt for brukerne av tjenesten.

- Det at vi blir samlokalisert i folkehelsesenteret, vil gi rom for tverrfaglig samarbeid i enda sterkere grad enn i dag. Det er veldig inspirerende at vi får hovedkvarter i senteret, og det skal bli enda lettere for brukerne våre å komme i kontakt med oss. Det betyr at selv om enheten blir samlokalisert i folkehelsesenteret, skal en betydelig del av tjenesteytinga foregå i kommunesentrene.

Lavterskel

Døsvik sier at barne- og familietjenesten i folkehelsesenteret skal ha et lavterskeltilbud der for eksempel foreldre kan stikke innom dersom de er urolige for barna sine. Familiesenteret skal være en dynamo i det tverrfaglige samarbeidet, og skal gi tilbud på lav og høy terskel.

- Man skal kunne komme innom, uten henvisning, om man for eksempel trenger råd og veiledning om utfordringer etter en skilsmisse. Og har man problemer med barna, er det bare å komme. Vår visjon er at vi skal forebygge, og da må vi inn med innsats så tidlig som mulig.

Bedre tjenester

- Hvordan vil folk ellers merke at disse enhetene slås sammen til én og flytter inn i folkehelsesenteret?

- Jeg tror de vil oppleve at det blir bedre og mer solide tjenester. Det er jo akkurat det som er ideen med hele kommunereformen; at vi skal få bedre tjenester som følge av større fagmiljøer og mer tverrfaglig samarbeid. Og i Orkland er vi veldig heldige som får folkehelsesenteret samtidig som kommunen blir til én.

Ingen sies opp

Både barnevernet og PPT er interkommunale tjenester i dag. For barnevernets vedkommende vil endringa bestå i at deler av Snillfjord går med i tjenester.

Døsvik understreker at selv om tjenstene blir samlokalisert i folkehelsesenteret på Orkanger, vil de ansatte være veldig mye ute der brukerne er.

- Både barnevernet og PP-tjenesten tilbringer mye av arbeidstida si ute der folket er, og slik skal det fortsette. Dagens helsestasjoner vil også bestå, sier Døsvik.

Det er heller ingen som vil miste jobben som følge av kommunesammenslåinga.

Catharina.Morken@avisa-st.no

928 30 284

Helsestasjonen, som i dag holder til på Bårdshaug, skal flytte til folkehelsesenteret sammen med andre som tilbyr tjenester for barn og familier. Foto: Catharina Morken