Han har ikke bodd her siden han var rundt 20 år, men har etter hvert utviklet et sterkt forhold til historie, bygninger, Bjørnli-folket og deres minner om stedet. Så kan man jo undre seg over hvorfor en godt voksen Oslo-beboer gir seg til å skrive historie-, bilde- og minneboka «Gruvesamfunnet Bjørnli Haveby».

Minnebok om Bjørnli

- Tja, si det, sier Olav Ree der han sitter på hyttebenken og ser utover den solblanke Frilsjøen, hans base i Meldal.

- Egentlig begynte det vel med Facebook, smiler han.

Facebook-sida «Meldal i bilder» kunne i en periode nesten hete «Bjørnli i bilder», for det var stadig nye bilder fra Bjørnli.

- Jeg ble veldig fascinert av alle de flotte bildene som fantes fra Bjørnli Haveby, og kanskje enda mer fascinert av de utallige kommentarene som kom til hvert eneste bilde. Bjørnli-folk fra fjern og nær kom med informasjon og historier rundt bildene. Det ble som ei minnebok for alle med tilknytning til dette lille stedet – et sted som tydeligvis har betydd svært mye for svært mange, konkluderer han.

Bjørnlialbum

Denne store interessen for alt som hadde med Bjørnli å gjøre, trigget Olav Ree. Han begynte å finne historisk informasjon om stedet, og han lette også fram bilder som familien hans hadde tatt eller fått opp gjennom tida helt fra utbyggingstida. Utallige bilder og mye informasjon ble utvekslet på Facebook. Så kom det spørsmål fra Bjørnli Vel om han kunne tenke seg å lage ei bildebok som foreninga kunne ha liggende til gjennomsyn på strategiske steder på Bjørnli.

- Dette Bjørnli-albumet ble etter hvert en salgssuksess og måtte trykkes opp i flere opplag, sjøl om den faktisk koster 800 kroner, sier Olav Ree.

Boktanken modnet

Så begynte Olav Ree å tenke på å skrive bok. Ikke ei vanlig historiebok, men et verk om Bjørnli Haveby som kunne inneholde historiske fakta og som kunne gjøre seg nytte av det enorme tilfanget av bilder samt minnene hos Bjørnli-folket.

- Nå er boka di ferdig og ute for salg. Hvor lenge har du arbeidet med den?

- Det spørs hva en legger i «arbeidet». Dette begynte jo for mange år siden med Facebook. Men konkret med dette prosjektet har jeg nok jobbet i et par år. Jeg har gjort stort sett alt sjøl; drevet research, sortert materiale, valgt bilder, skrevet teksten og laget layout. En del timer er det jo blitt, slår den nyslåtte forfatteren fast med et ironisk smil.

Fire hoveddeler

- Hvordan har du lagt opp arbeidet?

- Jeg har delt inn boka i fire hoveddeler; Utbyggingsperioden, Steder og bygninger, Idrettshistorie og organisasjonsliv og til slutt Minner fra Bjørnli.

- Først skriver jeg relativt kortfattet om tidlig historie, det vil si gårder og husmannsplasser i området. Den påfølgende delen er nok den som vil vekke oppsikt når folk begynner å fatte størrelsen på utbyggingsplanene for Bjørnli Haveby. Da utbyggingen startet etter at fortsettelsen på den store malmåra ble funnet i 1913, ble det laget detaljerte planer for alt tenkelig; bebyggelse med ulike hustyper, hager, veier, sporveislinje, skoleorganisering, sportsbane, brannvesen, sykehus, teatersal, kino – ja, alt en kan forestille seg. Til og med fantes det konkrete planer om å forlenge Thamshavnbanen fra Løkken til Bjørnli! Bjørnli skulle bli en by med 4000 innbyggere, og bare skolen var planlagt for 500 elever, kan Olav Ree fortelle.

Første verdenskrig ble finansieringskilden til dette unike prosjektet, for krigsindustrien ga enorm profitt på alt gruvene på Løkken kunne produsere og levere av kis. Løkken leverte til begge sider i krigen, kanskje mest til tyskerne.

Etter at første verdenskrig var over, sank kisprisene sakte, men sikkert, og i 1920 gikk konjunkturene til bunns. Da ble det store utbyggingsprosjektet Bjørnli Haveby avsluttet lenge før det var ferdig.

Nitid arbeid

Olav Ree har gjort et stort arbeid med boka «Gruvesamfunnet Bjørnli Haveby». Den historiske delen av boka som omhandler den store utbygginga av Orkla Grubers haveby, er et nitid arbeid der Ree har funnet opplysninger og informasjon som ikke har vært allment kjent tidligere. Han har gått til kildene, som han sier. Med det mener han at han har brukt alle tilgjengelige aviser og andre kilder i arbeidet. Den jobben han har gjort med systematisering av all denne informasjonen er formidabel.

Han er glad han er ferdig. Det har vært krevende, spesielt tidsmessig. Kona Heidi og datteren Marie vil nok merke at mann og far er mer til stede både fysisk og mentalt i tida framover.

- Men det har vært veldig givende, spennende og interessant. Å oppdage mer og mer av omfanget i det store utbyggingsprosjektet Bjørnli Haveby var som å lese et eventyr; det var nesten vanskelig å tro på det. Men det er faktisk helt sant, sier forfatter Olav Ree fra Bjørnli Haveby og Bøler, Oslo.