Hemne

Det sier Helga Hjorthol, som sammen med ektemannen Mark Adams har bygd om fjøset på Grønset gård i Vinjefjorden til et spiseri utenom det vanlige. Forvandlingen har tatt mellom seks og sju år.

Én av ca. 100 på 15 år

Kulturminnefondet har støttet prosjektet med 1,2 millioner kroner over en treårsperiode. Helga Hjorthol trodde derfor at det var en «standard påskjønnelse» da hun forleden dag ble kontaktet av Simen Bjørgen, direktør i Kulturminnefondet.

— Jeg trodde alle som har fått midler fra fondet, skulle få et slags bevis for akkurat det, men slik var det ikke. Vi ble bare stille da vi fikk vite hva det dreier seg om, sier hun.

— Dette er en pris som henger høyt. I løpet av de femten åra Kulturminnefondet har eksistert, har ca 4500 prosjekt på landsbasis fått støtte. Men bare rundt hundre har fått en slik pris i samme periode, sier Simen Bjørgen, og kaller Grønset Gård «et fantastisk prosjekt».

Næring og arbeidsplasser

Fredag, når prisen deles ut med blant andre ordfører Odd Jarle Svanem til stede, får han besøke Grønset Gård for første gang.

— Jeg gleder meg. Vi har hatt flere konsulenter på besøk på gården, og som har rapportert tilbake om hva de usedvanlig dyktige eierne har utrettet. Men det blir noe annet å se det ved selvsyn, sier Bjørgen.

Han trekker spesielt fram kombinasjonen vern og bruk.

— De har ikke bare restaurert et fjøs. De har skapt næringsvirksomhet og arbeidsplasser. Dette er et eksempel til etterfølgelse for andre, og vi bruker aktivt Grønset Gård som eksempel på hvordan ting kan gjøres når vi reiser landet rundt og holder foredrag, sier direktøren.

— Faglig høyt nivå

Fredag blir en stor begivenhet når plaketten skal deles ut. Helga Hjorthol skal selv stå for det kulturelle innslaget, akkompagnert av Ole Johan Aa i Hemne Trekkspillklubb. Mark Adams skal så redegjøre for prosessen, som han også selvsagt har vært veldig involvert i.

Også Odd Jarle Svanem ser fram til denne seansen.

— De får en velfortjent pris som henger høyt, og som er en berikelse for Hemne-samfunnet. Dette er god PR for kommunen, sier Svanem, som selv har bakgrunn fra det faget som ligger i bunn for prisen.

— Arbeidet er utført på faglig høyt nivå av flinke folk, og de har greid å skape en fin stemning og atmosfære i spiseriet i det gamle fjøset, sier Svanem, som selvsagt har med seg en hilsen også fra Hemne kommune fredag.

john.jyrhaug@avisa-st.no

907 72 300

Fjøset på Grønset med fasaden mot vest. Foto: Privat