Malin Solberg fra Storås var en av 1800 ungdommer som i forrige uke deltok på Landsstevnet i regi Norges bygdeungdomslag.

Stevnet ble arrangert i Sarpsborg, og det ble avholdt ulike konkurranser - eller tevlinger, for å bruke BUs terminologi.

Borddekking er én av disse tevlingene, og der gjelder det å dekke det fineste bordet ut fra et gitt tema. Årets tema var «å ikke se skogen for bare trær», og Solberg gikk helt til topps i juniorklassen.

Mors skap

- En stor del av tevlinga er å vise fram kopper og kar som skal passe med temaet, så da tok jeg med meg et utvalg fra mors kjøkkenskap. Jeg valgte å skape et bord for diskusjon av norsk skogbruk, og det gjenspeilet seg i gjestelista jeg hadde satt opp, forteller den ferske norgesmesteren.

Det var denne oppdekkinga som gjorde Malin Solberg til norgesmester.

- Hvem sto på gjestelista di?

- Det var Trygve Hegnar, Bosse Jonasson - en svensk kjent skogbruker, Bernt Amund Solberg - som er far min - og Per Olaf Lundteigen. Og så valgte jeg tallerkener med dyr fra skogen for vise at det ikke bare er trær, men også et stort dyreliv i skogen, forteller Malin som toppet det hele med blomster.

Øverst på pallen

Malin hadde håpet på en tredjeplass, og da premieutdelinga startet, begynte de med tredjeplassen.

- Da jeg ikke ble ropt opp, trodde jeg at jeg hadde havnet utenfor pallen. Og da de ropte opp andreplassen uten at det var meg, var jeg helt sikker på at det ikke ville bli noen pallplass. Så jeg ble veldig glad og overrasket da de sa at vinneren var fra Sør-Trøndelag. Da skjønte jeg at jeg hadde vunnet. Og det var stort da alle i stevneteltet reiste seg og klappet for meg, så da var det bare å springe opp og stille seg øverst på pallen, sier den glade storåsjenta.

Malin Solberg fra Storås vant konkurransen om å dekke det fineste bordet.

Liv på bygda

- Hva er så bra med BU?

- Meninga med BU er å skape liv på bygda slik at unge skal få lyst til å flytte hjem etter endt utdanning. Vi prøver å gjøre nettopp det i Meldal BU, blant annet med mange og variere arrangement som ungdommen har lyst til å gå på. For å arrangere dette, trengs en god gjeng med frivillige, og det er dette arbeidet vi driver med.

Lå nede

Bygdeungdomslaget i Meldal lå nede for to år siden, og hadde heller ikke noe styre. Lå brakk for to år siden. Det siste året har Malin Solberg ledet laget, og Meldal BU har vokst fra 11 til 97 medlemmer.

- Det er kjempeartig å få til en så stor gjeng i løpet av så kort tid, og jeg har hatt veldig mange flinke folk med meg i dette arbeidet. Nå skal vi ha årsmøte i august, og vi håper at mange kommer og har lyst til å bygge videre på det vi har startet. Og er det noen som ikke er med, er det bare å ta kontakt med meg, så skal vi ordne medlemskap med én gang. Og så er det jo stas at styrelederen i Norges bygdeungdomslag, Tora Voll Dombu, kommer fra Meldal, sier Malin.

40 NM-titler

Tevlinger har hatt en sentral plass i organisasjonen siden Norges bygdeungdomslag ble stiftet i 1946. På 50- og 60-tallet var hovedmålet opplæring i landbruk og husstell. I dag er moderne konkurranser innført, og mange er underholdningspreget.

Flere tradisjonelle tevlinger lever fortsatt i beste velgående, som eksteriørbedømming, spekematanretning og bløtkakepynting. Norges bygdeungdomslag deler totalt ut 40 NM-titler i året.