Det har vært stille i Furumoen i juli, men nå er arbeidet i gang for fullt.

- Det er ikke til å legge skjul på at Fylkesmannens innsigelse førte til en forsinkelse for oss, sier Steinar Indergård. Han er NHP næringseiendoms prosjektleder for grunnarbeidene i Furumoen. Det er NHP næringseiendom som er byggherre for Norsk kylling-tomta.

Massiv oppfylling

Alle som har passert Furumoen de siste månedene, har sett ei massiv oppfylling av tomta. Den delen av fabrikktomta som opparbeides i første omgang, er på 55 mål.

Selve fabrikken vil ha ei grunnflate på 15 000 kvadratmeter. Det skal bygges i to etasjer, slik at Norsk kylling vil ha rundt 30 000 kvadratmeter til disposisjon. For at grunnen skal tåle vektbelastninga av fabrikkbygget, har man forbelastet tomta med stein tilsvarende den vekta fabrikken vil få.

Slik forklarer prosjektleder Indergård denne prosessen:

Grunnen skal sette seg

- Først måtte vi bygge opp terrenget med to meter for å innfri NVEs krav i forhold til 200-årsflom.

I tillegg bygger vi opp med ytterligere to meter på et område som er cirka 20 000 kvadrat. Dette innbefatter stedet der bygget vil komme, samt litt rundt bygningen. Disse massene skal ligge i tre måneder, og i løpet av denne tiden vil grunnen synke sammen like mye som vektbelastninga av fabrikken ville forårsaket.

Det er satt ut setningsmålere som måler nøyaktig hvor mye grunnen setter seg, og Indergård sier at det i snitt er snakk om fem centimeter. Geoteknikere har beregnet dette på forhånd, og de har kommet fram til at grunnen vil ha «sunket ferdig» i løpet av tre måneder.

Forsinkelse

Arbeidet med å legge ut steinmasser ble imidlertid noe forsinket som følge av Fylkesmannens innsigelse. Det var Sabima, Samarbeidsrådet for biologisk mangfold, som klaget på reguleringsplanen for Furumoen. Bakgrunnen for Sabimas klage, var gjenfylling av Furumokjela.

Fylkesmannen endte imidlertid med å gi kommunen medhold. Fylkesmannens avgjørelse kom i slutten av mars, men arbeidet i Furumoen hadde blitt stoppet i den perioden Fylkesmannen hadde brukt på å behandle klagen. Betongarbeidene på tomta skulle egentlig ha startet 1. august, men er nå utsatt til 31. august.

Startet i nord

- Får dette økonomiske konsekvenser for utbygginga, Indergård?

- Nei, det får ingen vesentlige økonomiske konsekvenser, og det får heller ingen konsekvenser for ferdigstillelse av hele prosjektet.

Målinger viser at grunnen har sluttet å sige helt i nordlige del av tomta, mens den fortsatt siger litt i sør. Etter hvert som setningene har nådd det nivået de skal - at terrenget i snitt er blitt fem centimeter lavere - vil man begynne arbeidet med å ta av det to meter tykke steinlaget som ble lagt for å få grunnen til å sette seg.

Planering og kjelefylling

- Dette arbeidet er allerede i gang i nordlige del av tomta, der setningene har flatet ut. Men i sør, ved kjela, er det ikke helt ferdig med å sette seg, sier Indergård.

Massene fra forbelastninga, til sammen rundt 40 000 kubikk, skal brukes til gjenfylling av kjela samt til å planere ut resten av tomta.

I tillegg til kyllingfabrikken skal det legges til rette for renseanlegg, energisentral og Nutrimar. Sistnevnte er en bedrift som etablerer seg i Orkdal som en direkte følge av at Norsk kylling kommer. Nutrimar skal nemlig videreforedle restprodukter fra kyllingproduksjonen.

Fjerner vegetasjon

På tampen av planprosessen ble det vedtatt at Norsk kylling må bygge en tre meter høy støyvoll mellom fabrikkområdet og turstien langs Orkla. Det fører til at så godt som all vegetasjon på denne delen av Orklaparken blir fjernet.

- Nå starter vi med å ta ned det meste av trærne mellom turstien og tomta. Vi skal prøve å sette igjen noen av de største trærne nærmest gangveien, men det er slett ikke sikkert vi greier å berge dem.

Leire og jord

Støyvollen skal i alle tilfelle beplantes, men det er ennå ikke bestemt hvilke tresorter som vil bli plantet.

- Det vet vi ikke ennå. Men støyvollen vil bli mer enn tre meter høy når beplantninga får vokse seg til, sier Indergård og understreker at massene som brukes til å bygge støyvollen, ikke er kornjord.

- Dette er jord- og leirmasser som ikke kan brukes til noe annet, og det er selvfølgelig ikke forurensede masser.

I første omgang vil det bli etablert en jordvoll på mellom 70 og 100 meter, men først skal altså vegetasjonen freses bort.

Skal velge entreprenør

Det er Solberg maskin som har hatt hovedentreprisen på grunnarbeidene i Furumoen. Det var også Solberg maskin som hadde ansvar for flyttinga av jord fra Furumoen til Vormstad. ST skrev tidligere i år om at det spirer i denne jorda. Men på grunn av den kalde vinteren og mye tele, tok det lang tid før grunneier Thorleif Moe kunne så i jorda. Og i og med at det ble såpass seint, valgte han å så raigras i stedet for korn denne sesongen.

Om ikke lenge skal NHP næringseiendom velge hvem som blir hovedentreprenør på selve bygget.

Samspill

- Vi er nå i sluttforhandlinger med entreprenører for selve bygget, og vi regner med å kunngjøre anbudsvinner i løpet av september. Deretter går vi inn i en samspillfase sammen med den valgte entreprenøren, noe som betyr at entreprenøren blir med i arbeidet med å ferdigprosjektere bygget.

- Hva er fordelen med å bruke samspill?

- Det gir en stor fordel fordi man kan dra nytte av kunnskap. Entreprenøren sitter med mye kunnskap som er viktig for prosjekteringa.

Indergård sier at det vil bli en av de store som får hovedentreprisen.

- Men det vil garantert komme inn en del lokale underentreprenører og leverandører, sier prosjektlederen.

Norsk kylling tar sikte på å starte opp produksjonen i Furumoen tidlig i 2021.

Denne dammen er alt som er igjen av kjela i Furumoen. Men snart er også den borte. Foto: Anders Aasegg Morken