I sommer ble det klart at hemnværingen Magnus Stamnestrø (26) har signert for Ranheim. Store skadeplager gjennom mange år bidro til at det ble lite spilletid for "Stamne" - som han kalles - i løpet av nesten fire år i Rosenborg.

Nå er han skadefri, og klar til å begynne på nytt.

- Jeg trengte en liten restart, noe nytt, så jeg mener dette var en helt riktig overgang for min del. Nå håper jeg å få tilbake gleden ved fotballen, og holde meg skadefri, og forhåpentligvis få tilbake litt selvtillit ved å spille fotball igjen. Det var egentlig en perfekt match med én gang, sier Stamnestrø om overgangen.

Mange nedturer

Til tross for at han har spilt seniorfotball i snart ti år, for klubber som Molde, Kristiansund, Rosenborg og Sogndal, har han ikke spilt mer enn hundre seriekamper.

- Jeg har vært ute med kneskade i halvannet år. Det var egentlig en liten skade som skulle ta tre måneder. Så fikk jeg beskjed om fem uker til, så sju uker til. Så gikk det ett og et halvt år til slutt. Da var jeg langt nede. Det å stadig få beskjed om at man er ute i enda flere uker, og må tilbringe nye uker i gymmen, og ikke få være med å bidra i spillergruppa. Det var veldig tungt. Nå har jeg vært skadefri en god stund, og det begynner å stemme mer og mer.

Det er store utenomsportslige kontraster mellom Rosenborg og Ranheim, men Stamnestrø ser ingen grunn til at lillebror ikke skal greie å matche storebror på det sportslige.

- Var du noen gang i tvil om du ville greie å komme tilbake?

- Jeg var veldig bestemt på at jeg skulle tilbake. Men når den den åttende og den niende smellen kommer sammen med nye beskjeder om enda mer tid i gymmen, da surrer det mange rare tanker i hodet på en fotballspiller. Men jeg har alltid vært fast bestemt på at jeg skulle tilbake på fotballbanen. Det har jeg aldri tvilt på egentlig.

Fra storebror til lillebror

Selv om Ranheim ligger rett i hælene på storebror Rosenborg på tabellen, erkjenner 26-åringen at det er stor forskjell på de to naboklubbene.

- Det er stor forskjell på det utenomsportslige, som fasilitieter, økonomi og alt det der. Profesjonaliteten er nok litt høyere i RBK, men det er ingenting som tilsier at vi skal ha dårligere treninger eller være dårligere fotballspillere av den grunn.

- Hva med økonomien da?

- Det er ikke noe jeg tenker mye på, men jeg gikk ikke opp i lønn, nei, det er helt sikkert. Men det var et lett valg, lysten etter å spille fotball var større enn behovet for penger.

Etter en lang og tung skadeperiode, ser 26-åringen optimistisk på fremtida.

Overgangen må kunne sies å være Ranheims største denne sesongen. Stamnestrø regner med at overgangen blir liten, sportslig sett, altså.

- Jeg har vokst opp med 4-3-3-fotball og kjenner veldig godt til den stilen. Jeg har alltid ment at jeg er best i en indreløperposisjon, så det passer meg veldig godt. Jeg håper å være med mye i det offensive, og bidra i boksen, finne rom og være med både som servitør og avslutter.

Joker

Ranheim-trener Svein Maalen avslører overfor ST at Stamnestrø er med i troppen når gamleklubben står på motsatt halvdel, lørdag kveld.

- Det er jo spesielt å møte Rosenborg i første kamp, så jeg håper jo selvfølgelig at jeg blir tatt ut i troppen. Fysisk er jeg klar til å spille, men jeg trenger kanskje noen kamper og litt tid før alt stemmer hundre prosent, sier Stamnestrø før ST overbringer nyheten.

Stamnestrø føyer seg inn i rekken av Eliteseriespillere fra Hemne; før ham har spillere som Erik Hoftun, Ardian Gashi, Vegard Forren og Pål André Helland vist vei.

Ranheim har prestert over all forventning så langt i Eliteserien. Derfor er det ikke automatikk i at Stamnestrø går rett inn på laget.

- Jeg har truet Løkberg (Kristoffer, journ.anm.) litt med at jeg både skal ta plassen hans på laget og plassen i garderoben, sånn at han må flytte ut i gangen, men det har jo fungert såpass bra her, at jeg regner med at jeg kan komme til å få en jokerrolle. Jeg blir ikke skuffet om jeg ikke går rett inn på laget, men jeg skal stå og banke på døra, jeg, og bidra med det jeg kan.

Tøffe typer fra Hemne

Stamnestrø kommer fra samme kommune som blant andre Vegard Forren, Erik Hoftun, Ardian Gashi og Pål André Helland. Noe godt svar på hvorfor ei så lita bygd får frem så mange gode fotballspillere, har han ikke.

- Det er vanskelig å si. Det har jo blitt litt kultur for det. Erik Hoftun gikk opp veien først, og viste at det var mulig. På så små plasser så kommer det jo litt an på kullene. Noen ganger kommer det gode kull, og så kommer det noen kull som ikke er fullt så gode, slik som det er akkurat nå.

- Men det er jo litt av noen typer de vi har nevnt...

- Ja, det kan du si. Det er i hvert fall en i morra, Helland, som er medias yndling og er ganske frempå der. Gashi har man også, som var et lemen, så det er noen spesielle typer, Hoftun og Forren også. Det er vanskelig å si hvorfor det kommer opp sånne typer. Vi får håpe det fortsetter å komme opp gode spillere, kanskje kommer det opp noen normale etter hvert også.

- Hva slags type er du da?

- Der vil jeg si at jeg er ganske normal, i forhold til flere av de der. Jeg er nok litt roligere og litt mer tilbaketrukket, og ikke midt oppe i alt som skjer.

Stamnestrø har ikke fått vite sitt nye draktnummer enda. Han er vant til å spille med nummer som 15, 18 og 19. I denne anledningen har han fått låne drakt nummer 16, som tilhører Kristoffer Løkberg.

Forbilde

Der mange svarer Messi, Ronaldo og Zlatan på hvem som er deres forbilde, svarer Stamnestrø noe helt annet.

- Det er kanskje et litt annet svar enn det folk flest svarer, men på det spørsmålet har jeg alltid svart tvillingsøsstra mi, Mari. Hun måtte legge opp tidlig som fotballspiller på grunn av skader, men jeg har alltid vært veldig avhengig av henne opp igjennom.

- Jeg har ofte syntes synd på henne på grunn av alle skadene. Hun trente med Kattem da hun var 15 år, da de var i toppserien. Hun hadde kommet til å blitt veldig god.

- Hun er forbildet mitt utenfor banen, på andre arenaer, også. Hun hjalp meg mye på skolen også, og passet på meg. På barnehagen kjeftet hun opp folk hvis de ga meg feil brødskrive først, for jeg skulle jo ha den med nugatti til slutt. Hun har alltid gått og ordnet opp. Så hun har alltid vært forbildet mitt.

Ingen hemmeligheter

26-åringen tenker seg godt om når ST spør om han har noen hemmeligheter som folk bør få vite om.

- Det er egentlig ikke så mye hemmelig med meg. Folk får komme hit til Ranheimsfjæra og se på meg spille kamp, så får de se at jeg er bedre enn det folk kanskje tror.