Denne helga er det en storstilt avduking av Jan Egil Storholts statue som skal komme opp på Løkken. Inge Storås og Rolf Ervik startet med prosjektet om å få kommunens eneste Olympiske mester på sokkel. Etter mye arbeid og god støtte fra nært og fjernt har endelig helga kommet.

I forbindelse med avdukingen på lørdagen har initiativtakerne Storås og Ervik lagt opp til en storstilt skøytegalla dagen før den høytidelige avdukingen av sokkelen. På skøytegallaen kommer det mange celebre gjester. De fire S-ene; Stensen, Stenshjemmet, Storholt og Sjøbrend er selvskrevne på festkvelden som skal arrangeres i Idrettsbygget på Løkken. I tillegg til skøytelegendene kommer blant andre Arve Tellefsen, Nils Arne Eggen, Mini Jakobsen og Kjetil Bjerkestrand.

Til ulykkesstedet

Nå har det også kommet inn enda et element i programmet. På formiddagen før avdukingen på lørdag, skal skøytelegenden tilbake til åstedet hvor han nesten ble drept i en eksplosjon, seks år før han tok OL-gullet på 1500 meteren i Innsbruck. Der skal han med seg blant annet de fire S-ene som herjet på isen på 70-tallet.

Vi er tilbake i 1970. Storholt hadde slått gjennom som skøyteløper i junior-NM året i forveien. På sommeren var han hjemme på Bjørnli og hadde noen dager fri fra militæret og skulle tjene seg noen kroner i Orkla gruber på Løkken Verk som elektrikerlærling.

Storholt tok turen ned Astrup-sjakta hvor han skulle jobbe på 380 meters dybde.

- Ulykken skjedde på lunsjrommet vårt og der brukte arbeiderne å legge dynamittkubbene på et bord ved siden av der vi spiste. Så husket jeg onkelen min holdt på å kappe av en kabel med sveiseapparatet. Gnistene fra sveiseapparatet sprutet bort på dynamitthaugen på bordet og så smalt det, forteller Storholt.

- Utrolig at ingen døde

Det var ni gruvearbeidere i umiddelbar nærhet til eksplosjonen, men utrolig nok mistet ingen livet. En av dem fikk kraniebrudd, mens resten fikk alvorlige brannskader.

- Det brant gjennom kjeledressen og jeg fikk mye splinter i ansiktet som jeg senere har måttet operere ut. Heldigvis berget syntes. Jeg har fortsatt en splint i brystkassen som jeg ikke har tatt ut. Det er utrolig at ingen døde, men jeg tror det er fordi vi var midt i kjernen av eksplosjonen, sier Storholt.

Han lå på sykehus i seks uker og det tok et halvt år å rehabilitere skadene.

Fikk klær i erstatning

En slik ulykke hadde blitt slått stort opp i dagens medieverden, men Storholt forteller at det var veldig lite om ulykken og årsaken bak. Det hele ble dysset kraftig ned for ingen ville snakke om den. Ikke engang de som var involvert i ulykken. Så viktig var arbeidsplassene. Løkken hadde en helt spesiell standing i samfunnet.

- Vi hadde knapt hørt om Meldal kommune. Orkla gruber var kommunen vår. De stilte med tannlege, lege, skole, strøm og alt vi trengte. De eide jo husene vi bodde i. Vi var helt avhengig av verket, så det var ingen som ville si noe, sier Storholt.

- Fikk dere lønn eller annen form for oppreising mens dere lå på sykehuset da?

- Nei, men vi fikk penger til å kjøpe oss nye klær for de ble jo svidd av oss. Det ble dysset voldsomt ned. Det var et spesielt samfunn på godt og vondt. Det var et enormt klasseskille, sier den olympiske mesteren.

Slo tilbake

Til tross for skadene han fikk av ulykken var Storholt fast bestemt på komme seg tilbake på skøyteisen. Legene og ekspertene hadde liten tro på at det var mulig å komme tilbake å konkurrere på det nivået han hadde gjort. Storholt kom tilbake og ved hjelp av sin nye trener Johs Tennmann kom han tilbake helt i verdenstoppen. 13. februar 1976, på sin egen bursdag gikk han helt til topps etter å ha gått inn til olympisk rekord på 1500 meter på tiden 1.59.38 i et spennende samløp med sovjeteren Jurij Kondakov.

Lørdag avdukes Jan Egil på sokkel som den eneste olympiske mester fra Meldal kommune.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Denne helga inviteres det til storslått avduking av Jan Egil Storholt som kommer på sokkel i sentrum. Fredag er det skøytegalla med blant andre Kjetil Kroksæter (t.v.) som vert. Her er Storholt flankert av Rolf Ervik og Inge Storås som har vært ansvarlig for prosjektet. Foto: OLA MARIUS RISE
Storholt lå på sykehus i seks uker og brukte et halvt år på å rehabilitere brannskadene han pådro seg. Seks år senere tok han OL-gull på 1500 meter i Innsbruck. Foto: OLA MARIUS RISE