Det sier Ingrun Losen Moholdt fra Melhus og Kristin Øyangen Lindberg fra Orkdal om oslorussens oppførsel på de greske øyene Kos og Ios. De siste ukene har mediene skrevet om tilstander som bare kan beskrives som galskap på de populære ferieøyene. Rivaliserende russebusser fra Oslo-området har slåss og kranglet, og generelt skapt bråk. I slutten av juli ble ti norske russ arrestert etter fyll og bråk på Kos, og det hele toppet seg for ei uke siden da fem russ ble arrestert etter mistanke om å ha banket opp og brukket beina på en 18-åring.

— Trist

Ingrun Losen Moholdt tar avstand fra oslorussens oppførsel.

Moholdt, som skal være russ ved Orkdal vidaregåande skole våren 2019, synes at det er trist og dumt at russen oppfører seg slik som de gjør på Kos og Ios:

— De lager seg gjenger, og dermed skapes mye uro. Dette kan føre til både slåssing og utestenging, og til gruppepress og utnytting av medruss. Jeg tenker da på at en del kan føle seg presset til å gjøre ting de egentlig ikke har lyst til.

Lindberg, som var russ ved Follo i 2018, synes at det er veldig dumt at sydenturer som egentlig skal knytte russen tettere sammen, i stor grad nå er blitt gjort til en arena for slåssing og bråk. Hun mener også at den store tilgangen på alkohol kan føre til at både jenter og gutter opplever traumatiske ting, som gjør at de ikke lenger føler seg trygge.

— Ikke bare i Oslo

Moholdt tror ikke denne rivaliseringen bare skjer blant osloruss. Hun merker det også her hjemme i Trøndelag. Hun tror mye av grunnen til at det oppstår ufred mellom russegruppene, er sjalusi:

— De fleste gruppenes mål er å være best, ha de flotteste russebilene, ha de beste sangene og det flotteste utstyret, og det er mye sjalusi innblandet i dette.

Moholdt forteller videre at hun allerede hørt om russesanger i Trøndelag hvor grupper henger ut andre grupper.

Likevel understreker de to at det ikke er like mye ufred og hat mellom trønderrussen som det er mellom oslorussen, Lindberg har merket at rivaliseringen i Trøndelag for det meste skjer på sosiale medier, og at det sjeldent er slik at russen møtes for å slåss.

— Ødeleggende

Kristin Øyangen Lindberg synes det er synd at russefeiringen brukes som et påskudd for ikke å oppføre seg ordentlig.

Både Moholdt og Lindberg frykter for russens image, og at dårlig oppførsel og slåssing vil være det folk forbinder med russetiden i fremtiden:

— Det vil nok bli konsekvenser. Mange vil tro at det negative som skjer under russetiden omfatter alle, og derfor vil det nok tvinge seg frem strengere regler for russen, sier Moholdt.

Det er god grunn til å tenke at foreldre og yngre personer vil bli mer skeptiske til russefeiringen i fremtiden. Moholdt frykter at folk vil grue seg til russetiden etter alt de har hørt om russen i mediene, og at kanskje flere vil velge ikke å være russ.

Lindberg er også sikker på at hendelsene på Kos og Ios kommer til å få konsekvenser hjemme i Norge. Hun tror at hendelsene på ferieøyene vil overskygge det faktum at det sitter russ hjemme i Norge som faktisk gleder seg til å feire russetiden med vennene sine. Hun håper derfor at foreldre blir litt mer kritiske til å sende barna sine på slike store, organiserte turer.

For dem som skal være russ neste år, vil hendelsene på Kos og Ios bli et tema i førrussetiden.

— Media har satt lys på viktige saker og hendelser som kan skje i russetiden, og dette har gjort oss oppmerksom på det, noe som er veldig bra, sier Moholdt.

Skal være en fin tid med venner

Både Moholdt og Lindberg vektlegger at for de fleste ungdommene handler russetiden om å feire slutten på videregående. For Moholdt er det viktig at russetiden handler om det å ha en fin tid med venner og i tillegg bli kjent med andre folk:

— Jeg mener alle burde støtte hverandre, og bruke tid på å være med venner og bli kjent med nye folk, istedenfor å grue seg til en tid med utestenging og grupperivalisering, som mediene har satt på dagsorden nå den siste tiden, sier Lindberg.

Oda Karoline Vaage