Olymisk mester og VM- medaljevinner på skøyter. Jan Egil Storholt er blant landets største idrettshelter gjennom tidene. Han er også Meldal kommunes eneste OL-vinner. Med en slik visshet i bakhodet, bestemte Inge Storås og Rolf Ervik seg for at de ville jobbe for å få hedret kommunens store helt med en statue. Ideen ble unnfanget allerede ti år tidligere, men i februar i 2017 hadde de to Løkken-karene fått lagt nok substans til ideen til at de kunne gå ut offentlig å slå fast: «Jan Egil skal på sokkel».

Siden har de to stått i spissen for å samle inn 650 000 kroner for å få realisert prosjektet. Oppdraget gikk til kunstneren Bjørn Sørvang Hansen og Kristiania kunst- og metalstøberi. Denne uka kunne Leif Engen fra Engen transport rulle inn i sentrum på Løkken Verk med den dyrebare lasten på bilen. Lørdag skal statuen avdukes i forbindelse med Bergmannsdagen.

Jan Egil Storholt fortjener virkelig å bli hedret på denne måten. Sammen med Sten Stensen, Kay Arne Stenshjemmet og Amund Sjøbrend, utgjorde Storholt kanskje historiens beste norske skøytelandslag. Sammen dominerte de fire S-ene, som de ble kalt, internasjonal skøytesport fra midten av 70- tallet og fram til godt utpå 80-tallet. Da S-ene var på sitt beste, var det kun Eric Heiden og noen få sovjetrussere som kunne måle krefter med nordmennen. I 1976 ble Jan Egil Storholt olympisk mester på 1500-meter, på ny olympisk rekord, 1.59.38. Han ble europamester både i 1977 og 1979, og tre år på rad fra 1977 tok han VM-sølv bak umulige Eric Heiden.

At denne levende legenden nå blir hedret med statue, er utrolig gledelig og flott. Orkdal har Nils Arne Eggens go'fot på Fannrem, og nå får Løkken Verk og Meldal sementert sin stolte idrettshistorie med Jan Egil på sokkel. Slike navn fortjener virkelig å bli hedret, og med de merittene disse «statuene» har å vise til, så settes hele regionen ytterligere på kartet. Å få synliggjort Storholts bragder på denne måten, er også viktig for at idrettshistorien skal bli overført til nye generasjoner. Med en statue på plass, vil Storholt aldri bli glemt.

I helga skal altså Storholt hedres. Hedres og applauderes bør også Inge Storås og Rolf Ervik. Storholt skapte historie, nå har Storås og Ervik sørget for at historien får evig liv. Og det fortjener de trampeklapp for!

Foto: Silje Asbjørnsen