Ingvild Reistad, Jo Aukrust og Therese Eggan, tre ungdommer ansatt i Trønderenergi som sommervikarer, har denne uka deltatt i bekkerestaureringsprosjektet for å redde sjøørreten i Orkla. Pådrivere for prosjektet er Orkla fellesforvaltning og Vannområde Orkla, men både grunneiere, skoleklasser og nå Trønderenergi har bidratt.

Bedre levekårene

Målet er å legge til rette for økt produksjon av sjøørret gjennom enkle tiltak for å forbedre levevilkårene for sjøørret. Prosjektet bygger i år på rapporten «tiltaksrettet kartlegging av sjøørretvassdrag i Orkla 2017», der Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) har kartlagt sidebekker i Orkla og kommet med råd om tiltak som bør gjennomføres i utvalgte bekker.

Reistad, Aukrust og Eggan har denne uken blant annet jobbet med Leirbekken i Orkdal kommune, som er en av bekkene NINA trekker frem i rapporten.

Utsatt for jegere

- Denne bekken går mellom Torshus og elva Orkla, forbi det gamle asfaltverket og renner ut rett overfor Forve bru på Fannrem, forteller Rune Krogdahl, daglig leder i Orkla fellesforvaltning.

Leirbekken er svært kanalisert og fremstår i dag som en lite naturlig bekk uten innslag av steiner i ulik størrelse eller variasjon i strømningsforhold. Dette er viktige forhold for sjøørret som gyter i de mindre sidevassdragene og hvor fiskeyngelen lever de tre første årene.

I en slik monoton og «tom» bekk som Leirbekken, er det ifølge Krogdahl svært få gjemmesteder for småfisken, og yngelen blir mer utsatt for predasjon.

Steinklynger

- I tillegg produserer en bekk med innslag av steiner og variasjon i strømningsforhold mer mat til fisken som lever her og det blir plass til mer fisk i bekken, sier han.

Større steiner i bekken kan gi skjul/standplass for flere fisker.

De tre ungdommene har arbeidet med å skape skjul og variasjon i strømningsforhold i Leirbekken ved å legge ut større steiner og steinklynger. De har observert mye yngel, og de nye gjemmestedene ble tatt i bruk med en gang.

- Med de gjennomførte tiltakene, har yngelen nå en større sjanse for å overleve de første leveårene, og komme tilbake som voksne gyteklare sjøørreter, forklarer Krogdahl.