Inge Storås og Rolf Ervik

Bor: Løkken

Jobber med: Inge (Revisor) Rolf (Pensjonist)

Aktuell for: Sto bak ideen og gjennomføringen med å få OL-vinner Jan Egil Storholt på sokkel.

Hvordan dukket ideen om å få Jan Egil Storholt på sokkel opp?

- Den ideen har modnet over lang tid. Jeg husker at helt tilbake i 1996 skrev Storholt en jubileumsberetning hvor han gikk i dybden på idrettshistorien på Løkken. Vi så at det var mange store idrettsutøvere i kommunen, men det var ikke blitt gjort stas på noen av dem. Ideen forsterket seg litt da Storholt kom over en bussulykke på Svorkmo noen år senere, hvor han risikerte sitt eget liv for å redde passasjerer i bussen.

Når begynte dere prosessen med å komme i gang med prosjektet?

- Det var etter en sydenreise hvor jeg møtte en idrettsinteressert mann på stranda som var med i en prosjektgruppe med å få Fred Anton Maier på sokkel. Dette var vel i 2008 eller 2009. Han var godt kjent med idrettshistorien på Løkken. Det var her ideen virkelig begynte å gjære seg og da jeg kom hjem fra ferie begynte jeg og Inge å snakke om at vi måtte få til noe slikt. I 2016 hadde vi fått en god oversikt over hva kostnaden kom til å bli og hva vi måtte ordne. Vi hadde vært i kontakt med kunstneren Etter et par runder på Granatjønna bestemte vi oss for at nå måtte vi komme i gang.

Hvordan har det vært å få tak i midler til prosjektet?

- Dette er først og fremst blitt realisert gjennom folkets støtte. Vi har fått støtte fra Frøya, Hitra, Oppdal, Oslo, Nord-Norge. Ja, hele Norge har bidratt til at han skal på sokkel. I tillegg har næringslivet og kommunen spilt en veldig viktig rolle for at dette nå blir gjennomført. Vi har møtt en voldsom velvilje gjennom hele prosessen. Du blir litt målløs når du ser at ideen blir til virkelighet.

Hvordan har dere det nå, like før avdukingen?

- Det er veldig emosjonelt. Du kan ha mange ideer som ikke blir realisert, men det er veldig stort når en slik idé blir realisert. Jeg og Inge har jobbet mye for dette og du får ikke en bedre makker enn Inge når det gjelder gjennomføringskraft og planlegging. Han har vært helt fenomenal.

Nå ble det også skøytegalla. Hvordan kom det til?

- Når så mange ressurspersoner er samlet, tenkte vi det kunne være greit å utnytte det til en temakveld. Så meldte Endre Storholt seg på og ville ordne en skøytegalla og det hadde vi veldig lyst å få til. Så får vi et lite historisk og kulturaspekt inn i seremonien når vi drar ned i gruvene hvor Jan Egil var ute for en ulykke, før det blir avduking senere på dagen.

Hvordan har de siste dagene vært?

- Det har vært ganske hektisk. Vi har stått på fra morgen til kveld stort sett. Det er mye som skal planlegges og legges til rette. Torsdag kom statuen til Løkken og vi fikk heiste den ned og satt den på sokkelen og det passet helt perfekt. Så har vi gjort klart til Bergmanssdagen her på Løkken, så det ser helt strøkent ut. Vi gleder oss veldig til den store dagen.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255