I år er avdukingen av Jan Egil Storholt på sokkel lagt til Bergmannsdagen. Leder i arrangementskomiteen, Inge Helgeton, tror det vil ha mye å si for hvor mye folk som kommer.

- Vi forventer at det kommer mye folk i år med tanke på avdukingen. Det kommer mange prominente gjester i forbindelse med avdukingen av sokkelen til Jan Egil Storholt, så det kommer nok en del folk som vil oppleve det og møte kjendisene. Vi har en forventning om at det blir rekordbesøk, sier Helgeton.

Mange boder

Interessen for å være en del av Bergmannsdagen merkes også på hvor mange som har boder under årets arrangement.

- Vi har aldri hatt så mange stand og boder som vi har i år. Det har vært en voldsom pågang og vi har nesten ikke plass til mer. Det kommer til å være boder over hele sentrum, sier Helgeton.

Hvor mange gjester som kommer, vil ikke Helgeton tippe.

- Dette er et gratis arrangement og det er vanskelig å holde styr på hvor mange som faktisk er innom. Så vi har i grunnen ikke noe rekord å forholde oss til, sier han.

Høydare med togrøveri

De siste årene har det blitt arrangert togrøveri på Thamshavnbanen. Det har utviklet seg til å bli den store høydaren for de små på Bergmannsdagen. I år er det lagt opp til hele fire togrøveri.

- Vi hadde tre turer med togrøveri i fjor og på den tredje turen var det så stappfullt at vi nesten ikke fikk med alle. Så i år har vi åpnet for en fjerde tur litt senere på dagen. Det er et stort høydepunkt for de yngste, sier Helgeton.

Toget går da til Svorkmo hvor det blir stoppet av røvere ved Klinglien. Røverne tar seg inn i toget og vil prøve å stjele med seg en pose med godteri, men tyveriet går galt og etter hvert sprekker posen slik at det flyter med karameller og drops inne på toget før røverne trekker seg tomhendt tilbake.

Lokal underholdning

På bergmannsscenen vil det som vanlig bli underholdning fra lokale artister.

- Vi følger det samme konseptet som vi har gjort tidligere, hvor unge lovende musikere står for underholdningen sammen med de litt større som Nå-Kor, Løkken musikkorps og Bergmannsteateret, sier Helgeton.

I tillegg til den musikalske biten, vil det også blir karamelldropp, andeløp og samt en utstilling «idrett i gruvesamfunnet Løkken Verk».

Det er meldt mye nedbør i løpet av helgen, men slik som værmeldingene er nå, så kan Bergmannsdagen komme billig unna i form av nedbør.

- Det ser jo faktisk overraskende bra ut i det tidsrommet Bergmannsdagen skal foregå. Det er jo perfekt med litt overskyet og en grei temperatur på slike dager. Det er bedre enn at det er stekende sol hele dagen, sier Helgeton som ser frem til et strålende arrangement.

ola.rise@avisa-st.no

952 52 255

Togrøveri har blitt en høydare for de yngste på Bergmannsdagen. I år er det lagt opp til fire togrøveri.
Inge Helgeton, leder i arrangementskomiteen, tror det blir rekordbesøk på årets utgave av Bergmannsdagen. Foto: Arkiv