Det var hovedbudskapet til gårdbruker Reinert Aakerholm da han fikk besøk av stortingsrepresentant Guro Angell Gimse og fylkespolitiker Jan Grønningen fredag. De to høyrepolitikerne har denne uka reist rundt i Midt-Norge og møtt bønder som er rammet i større eller mindre grad av fôrkrisa som har oppstått som følge av tørken i sommer.

Reinert Aakerhom driver etter trøndersk målestokk et stort bruk på Solbu i Orkdal. Besetninga består av rundt 70 melkekyr og 130 okser. I tillegg driver han kyllingproduksjon. Noen steinkast fra hovedgården står to kyllingfjøs med til sammen rundt 15 000 hubbardkyllinger. Hvert innsett kyllinger omfatter mellom 15 000 og 17 000 kyllinger, og med seks innsett i året, blir dette en betydelig produksjon.

- Trenger akutt hjelp

Aakerholm har i tillegg 800 dekar med korn. Grovforet til buskapen produseres på mellom 800 og 900 dekar grasjord, og Aaakerholm er blant de mange bøndene som har fått kjenne på konsekvensene av mye sol og så å si null nedbør denne sommeren.

- På de mest utsatte arealene, som dreier seg om mellom 200 og 300 mål, så har jeg fått bare 25 prosent av normal grasavling. Normalt henter jeg ut to rundballer på målet, mens i år er det blitt en halv. Nå har det kommet en del regn, så jeg får sette min lit til at jeg får en brukbar tredjeslått. Det vil i så fall hjelpe en del. Men uansett vil jeg måtte kjøpe grovfor, pluss at jeg må spe på med halm. Men vi vet ikke nå hva som blir de endelige konsekvensene for landbruksnæringa etter sommerens tørke, og derfor forstår jeg at landbruksministeren ikke vil øse ut ekstra krisepenger nå. Det kan være lurt å se det an hvor vi ender opp til slutt, slik at man får et godt grunnlag for å vurdere hvor og hvordan det eventuelt bør brukes ekstra penger. Men når det gjelder de bøndene som virkelig er kriserammet, de som mangler fôr og fikk alt snudd på hodet over natta og som ikke har økonomi til å løse problemet selv, de trenger akutt hjelp nå, sier Aakerholm.

Forskudd

De to Høyre-politikerne lytter interessert til hva orkdalsbonden har på hjertet, og begge uttrykker at de langt på vei er enig i Aakerholms betraktninger.

- Det gjennomføres akutte tiltak nå, også tiltak for de som sliter mest. Det vil bli en økning på avlingsskadeerstatninga beregnet til 1,1 millirder kroner, og i den forbindelse vil 70 prosent av dette kunne betales ut som forskudd, mot tidligere 50 prosent, nettopp for å avhjelpe de som for eksempel trenger kapital til å handle fôr nå. Derfor er det viktig at søknadene om skadeerstatning kommer fylkesmannen i hende så fort som mulig, sier Gimse.

Vil reforhandle

Jan Grønningen fra Agdenes er fylkespolitiker for Høyre, samt leder for partiets landbrukspolitiske utvalg i Trøndelag. Selv om han selv også er bonde, forsvarer han landbruksministerens foreløpige nei til å legge en ekstra krisepakke på èn milliard friske kroner på bordet, som flere har etterlyst denne uka.

- Regjeringa har fått på plass en tiltakspakke på 15 punkter i samarbeid med landbruksorganisasjonene, blant annet så er tollsatsene på fôrimport fjernet. Det som er viktig å huske på, er at økninga i avlingsskadeerstatninga på over èn milliard kroner er friske penger, selv om det ikke er ekstrabevilgninger, men midler som utløses med den avlingsskadeordninga vi har. I tillegg ønsker vi å reforhandle jordbruksavtalen nå, fordi det ligger penger i avtalen som ellers ikke vil komme gårdbrukerne til gode. Dette gjelder blant annet prisnedskriving på korn. Pengene som ikke blir utløst, vil dermed ikke komme næringa til gode. Reforhandler vi avtalen nå, vil disse pengene komme til anvendelse nå i år, når næringa virkelig har behov for dem, forklarer Grønningen, mens Aakerholm lytter interessert.

- Treffsikre tiltak

- Forstår jeg deg riktig at du sier at avlingsskadeerstatninga vil bli økt med rundt én milliard kroner friske penger, og at en reforhandling av jordbruksoppgjøret vil kunne utløse penger som ellers ikke vil komme næringa til gode i år, halvt spør og halvt konkluderer Aakerholm.

- Svaret er ja. Og for oss er det viktig å få fram at det gjøres aktive grep fra regjeringas side for å avhjelpe situasjonen. Samtidig søker vi forståelse for at vi mener det blir feil å pøse inn milliardbeløp i en ekstra krisepakke før vi eventuelt har full oversikt over hva krisen består i. Først da vil vi være i stand til å komme med treffsikre tiltak, skyter Gimse inn.

- Høyere terskel

Praten og engasjementet er virkelig levende i fjøset til Aakerholm denne fredags formiddagen. Til stede er også Johan Randahl, som er rådgiver hos Orkla landbruk.

- Mitt råd til bøndene nå er å samarbeide godt. Hjelp hverandre så godt de kan, og ikke skru opp prisen på fôr, selv om det er kjøpers marked. I tillegg er det viktig at man gjør en innsats for å berge halmen, den kan nemlig bli viktig som et suplement utover vinteren, sier rådgiveren, som også har et innspill til politikerne, sier Randahl.

- Når det gjelder soneinndelinga som man går ut fra når det skal beregnes avlingsskadeerstatning, så viser den at i Orkdal produseres det 540 forenheter per dekar, mens det i Meldal produseres 390 forenheter per dekar. Mitt inntrykk er at dette ikke er reelt, da det nok produseres omtrent like mye per dekar i de to kommunene. Men når det er slik at avlinga må være mindre enn 70 prosent av normalavling for å få avlingsskadeerstatning, så betyr det at terskelen for å få erstatning er høyere i Meldal enn i Orkdal. Og dette er kanskje noe regjeringa bør se på, sier Randahl, som synes det er positivt at sentrale politikere resier rundt og snakker med bønder som opplever tøffe tider nå.

- Vi har møtt og snakket med mange bønder denne uka, og for meg har det vært veldig nyttig og lærerikt å få høre fra aktørene selv hvor skoen trykker mest. Jeg vil helt klart sørge for å formidle videre de tilbakemeldingene som vi har fått, sier Gimse, som sitter i Justiskomiteen på Stortinget.

Økte utgifter

- Jeg synes det er fint at politikerne viser såpass interesse at de besøker oss for å høre hvordan vi opplever situasjonen og hva vi mener bør gjøres. Jeg vil nok klare meg, men det er klart utgiftene vil øke i år da jeg må kjøpe fôr, jeg må bruke betydelig mer gjødsel for å få en best mulig tredjeslått, pluss at det vil gå en del utgifter til amoniakkbehandling av halmen. Prisen på rundball er doblet her omkring, uten at jeg synes det er spesielt dramatisk, da prisen i et normalår knapt dekker kostandene til plastikk og pakking. Jeg tenker at vi bønder må gjøre hva vi kan for å hjelpe hverandre, ikke minst med å finne tak i fôr, og så må vi holde prisen på et anstendig nivå, oppsummerer Aakerholm, og legger til at han allerede har fått henvendelse på levering av halm.

- En del av halmen vil jeg måtte bruke selv, men jeg vil selvsagt stille til rådighet den halmen jeg ikke får bruk for.