Erlend Mortensen Landrø

Bor: Børsa

Jobber med: Lektor

Hva gjør du akkurat nå?

— Akkurat nå blir jeg intervjuet av deg, haha.

Hva serverer du når du har venner på besøk?

— Det kommer an på hvilken type besøk det er snakk om. Er de over på film blir det gjerne pizza og noe snacks. Inviterer jeg på middag serverer jeg gjerne pasta med hjemmelaget tomatsaus med vin til

Det hørtes veldig godt ut, du er vel en populær vert hvis du disker opp med så god mat.

— Jeg bruker å få høre at jeg er en god vert. Jeg liker å kunne gjøre noe fint for dem som kommer

Hvor drar du helst på ferie?

— Det er et godt spørsmål. Jeg tror jeg må si steder som har en rik historie. Jeg liker å dra på museer og lære om kultur. Roma og Berlin er gode eksempler – det er så mye å se og så mye å lære der.

Hvilket museum kan du anbefale til ST’s lesere da?

— Jeg kan anbefale alle som er interessert i historie å besøke museet som er dedikert til Berlinmuren, DDR-museet og Sachsenhausen. Alle disse ligger i eller nært Berlin.

Hva leser du?

— Jeg leser som regel faglitteratur innenfor emner som historie og religionsvitenskap, da jeg underviser i disse fagene. Jeg holder også på å lese Ayn Rands «Atlas Shrugged».

Hvorfor bor du der du bor?

— Akkurat nå bor jeg i Børsa etter å ha flyttet fra Tromsø nå i sommer. Jeg er oppvokst her, og ville gjerne komme tilbake til Trøndelag etter at jeg ble ferdig utdannet.

Hvordan var det å bo i Tromsø i forhold til Trøndelag? Det er jo en del mørkere der om vinteren.

— Ja det kan jeg skrive under på! Mørketiden var en av hovedgrunnene til at jeg ikke ville bli i Tromsø haha. Mørketiden kan være ganske deprimerende når man går i to måneder uten å se solen. Det er heller ikke så fint vær oppe i nord; både i år og i fjor hadde vi dager med snøvær i slutten av mai og begynnelsen av juni. Men ellers er Tromsø en fantastisk flott by med mange flotte mennesker. Jeg kan anbefale byen på det sterkeste til alle som vurderer å studere der

Hva gjør du på fritiden?

— På fritiden gjør jeg litt forskjellig. Jeg spiller piano, og så liker jeg å slappe av med film og gaming. Men jeg liker også å gå ut med venner og finne på ting. Om sommeren bruker vi blant annet å dra på båtturer eller drive med leirdueskyting.

Hvordan holder du deg i form?

— Jeg holder meg i form med å gå turer i skog og mark. Skogene var en ting jeg savnet med Trøndelag når jeg bodde i Tromsø. Der oppe var det bare nakne fjell og vidde.

Har du et favoritt-turmål?

— Jeg har egentlig ikke et favoritt turmål, men jeg går som regel i Børsamarka.

Er det noe du drømmer om å få gjort i livet ditt?

— Jeg drømmer om å få besøkt Kambodsja og Rwanda, da jeg skrev mastergraden min om folkemordene i de to landene. Det ville betydd mye for meg å kunne besøke de stedene jeg har skrevet om, og å få muligheten til å vise min sympati og vise respekt ved for eksempel The Killing Fields i Kambodsja.

Det høres ut som en veldig spennende masteroppgave! Hvordan var det å fordype seg i en så trist/grusom del av verdenshistorien?

— Folkemord er et fenomen som lenge har fascinert og forundret meg. Å forske på folkemord har vært utrolig interessant, men det har også vært veldig tungt og deprimerende til tider. Jeg jobbet en god del med vitneberetninger, og flere av beretningene er så grusomme at de får tårene til å trille.

Hva opptar deg for tiden?

— Det som opptar meg nå er å finne meg til rette i en ny jobb.

Hvis du skulle ha jobbet som noe annet, hva hadde du valgt da?

— Det er vanskelig å si, men jeg kunne kanskje ha tenkt meg å jobbe med bistand i et utviklingsland for å prøve å gjøre en forskjell. Ellers kunne jeg ha tenkt meg å jobbe som historiker og drive med forskning. Men da jeg var yngre var jeg sikker på at jeg skulle bli prest, haha.

Hvis du skulle reist bort for ett år, hva ville du savne mest?

— Jeg tror jeg hadde savnet vennene mine og familien min aller mest.

Hvor ville du ha dratt hen da?

— Kanskje jeg hadde dratt til Rwanda eller Kambodsja for å jobbe som lærer der. Ellers hadde det også vært spennende å jobbe som lærer i Nord-Amerika eller et annet land i Europa.

Oda Karoline Vaage