Norsk russ må skjerpe seg hvis russefeiringa skal være liv laga i framtida.

Russ ble for noen tiår siden beskrevet som vårens vakreste eventyr. Det er dessverre mange år, og mange fulle russ, siden. De siste ukers historier om ruset og særs bøllete russ på ferieøyene Kos og Ios i Hellas har fått russen selv til å reagere. Årvisst har det vært historier omkring fulle russ som har ødelagt og rasert for annen russ. Det har vært advart mot overgrep, voldtekter og mot ting som kan skje når ungdom ikke er i stand til å ta vare på seg selv; blant annet på grunn av overstadig beruselse. Tidligere år har varselsklokkene stort sett ringt i vårsemesteret og i forkant av russefeiringa som har vært sentrert rundt mai måned.

Men dette var før, og ikke nå. Noen steder, blant annet i de store byene, starter planlegginga av russefeiringa flere år i forveien. Allerede på ungdomsskolen starter ungdommene med å danne grupper omkring russebusser og russegrupperinger. Det forteller med all tydelighet at her handler det om å finne en flokk å være medlem av for ikke å bli satt fullstendig utenfor, ikke bare i løpet av et par hektiske vårmåneder, men i løpet av flere år. Det sier seg selv at det er mange som aldri blir del av en slik gruppe eller fellesskap. Det skal heller ikke mye sosial intelligens til for å skjønne at dette er ungdommer som får flere år av skolegangen sin ødelagt på grunn av at de blir holdt utenfor det store sosiale fellesskapet som er sentrert rundt dette ene store, russefeiringa.

Media har med rette vist hvor sterke og selvdrivende slike prosesser er blant ungdommene. Oslorussen slik de har vist seg fram, er gjengmentalitet på sitt verste, og det foregår ikke engang i den offisielle russetida. Det har åpnet for en diskusjon om avvikling av russefeiringa. Det betyr at noen få ødelegger for de mange som oppfører seg fint og vil ha det bare moro. En ting er derimot sikkert, både skoler og foreldre må på banen og si et absolutt nei til russefeiring gjennom hele året. Russefeiring i juli/august hører ingen steder hjemme. Ungdommer som vil gjøre kvalm da, bør gjøre det under en annen paraply enn russeparaplyen.

Audhild Øye Foto: Silje Asbjørnsen, ST