28. og 29. august blir det foretatt rotenonbehandling i Sika-vassdraget og Ålvatnet i Orkdal, for å utrydde den utsatte gjedda og dermed styrke elvemuslingen.

Gjedde ble trolig satt ut i Sika en gang rundt 2007, og nå nærmer det seg slutten for fremmedarten i Orkdal. Gjedde er en rovfisk som spiser andre fisk, frosk og salamander, fugler og pattedyr. Den er en fremmed fiskeart i det meste av Trøndelag, blant annet i Orkdal. Gjedda er derfor en alvorlig trussel mot det biologiske mangfoldet av stedegne arter i Sika-vassdraget.

Prøvde med utfisking

Miljødirektoratet har gitt tillatelse til å rotenonbehandle Sika-vassdraget og Ålvatnet i Orkdal etter 10. august. Klagefristen er gått ut, og rotenonbehandlingen vil foregå 28. og 29. august i begge vatnene. Det forteller Kjell Rønningsbakk, leder for Vannområdet Orkla, som startet prosessen med å få til rotenonbehandling av Sika-vassdraget.

Vannområdet Orkla startet prosessen med å få fjernet den utsatte gjedda i Sika vinteren 2016.

- I juni samme år arrangerte vi, i samarbeid med Jeger og Fisk og grunneierne, en fiskekonkurranse for å fiske ut det som var av gjedde. Men det er i praksis ikke mulig å få fjernet alle eksemplarene av gjedda ved utfisking. Derfor er rotenonbehandling eneste løsninga, sier Rønningsbakk.

Ny ørretbestand

Til søknaden om rotenonbehandlingen trengte de imidlertid å vise til at de hadde prøvd å fjerne gjedda i Sika ved å fiske den ut.

- Det har vært en omstendig prosess å få til dette prosjektet. Vi har samarbeidet med Vannområdet Trøndelag, Fylkesmannens miljøavdeling, Orkdal kommune og Veterinærinstituttet for å få til rotenonbehandling. Fiskekonkurransen i juni 2016 var første etappe for å vise at vi har prøvd andre metoder for å fjerne gjedda, sier Rønningsbakk.

Sika hadde tidligere en god bestand av ørret. Etter at gjedde ble satt ut, er nå ørreten så godt som utryddet. Når gjedda nå fjernes, ligger alt til rette for å reetablere en ny ørretbestand i Sika. Det vil også sikre at man får fornyet bestanden av elvemusling. Det er utarbeidet en plan for bevaring og reetablering av ørret i Sika-vassdraget og Ålvatnet. Skadeomfanget av rotenonbehandlingen vil være begrenset, lover Miljødirektoratet, og reetablering av de opprinnelige artene i de to vannene vil skje relativt raskt.

Miljøkriminalitet

I Sika-vassdraget finnes elvemusling, som er en sårbar og truet art. Den er avhengig av ørreten som vert for å gjennomføre livssyklusen sin. Formålet med rotenonbehandlingen er å styrke elvemuslingen og samtidig hindre spredning av en svartelistet fiskeart i hele regionen.

- Ved å rotenonbehandle Ålvatnet samtidig, hindrer vi at det blir mulig å hente gjedde i Orkdal for dem som måtte leke med slike tanker om utsetting av gjedde i lokale vann. Elvemuslingen er helt avhengig av ørret for å kunne overleve. Den sitter i gjellene til ørreten det første leveåret før den slipper seg ned på bunnen. Der lever den til den blir godt over hundre år. Noen blir også over to hundre år, sier Rønningsbakk.

- Vet dere hvem som i sin tid satte ut gjedde i Sika?

- Vi har fått flere tips om navn, men vi har konsentrert oss om å få den fjernet, sier han.

- Utsetting av gjedde er miljøkriminalitet, og fisken burde vært fjerne for lenge siden, påpeker Rønningsbakk.

Filtrerer vannet

Elvemuslingen lever naturlig i næringsfattige, kalkrike vassdrag og fungerer som et levende filter for elvene. Den er derfor svært viktig for økosystemet og vannkvaliteten i vassdraget.

- Hver elvemusling kan filtrere 40–50 liter vann i døgnet (cirka 2,1 liter i timen). Dersom de var mange nok, kunne de filtrert alt vannet som renner i ei elv. Muslingene tar til seg noe næring selv, men filtrerer vekk større partikler, som blir god mat for fisk og insektlarver. Insektene blir siden viktig føde for både fisk, amfibier, fugler og mange andre levende organismer i vassdragene, sier Rønningsbakk.

Vannområdet Orkla et samarbeid mellom kommunene Orkdal, Meldal, Rennebu, Oppdal og Tynset. Alle de fem kommunene har to representanter i utvalget, én fra kommunestyret og én fra administrasjonen. Rønningsbakk representerer Orkdal sammen med Sturla Amundsen fra administrasjonen.

Nå skal Sika snart være gjeddefri, med en forestående rotenonbehandling på trappene. Foto: Arkiv
Kjell Rønningsbakk er leder for Vannområde Orkla og medlem av kommunestyret i Orkdal (SV). Foto: Arkiv