Skaun kommune har engasjert flere kjente kunstnere for å konkurrere om retten til å utsmykke «hjerterommet» i nye Skaun ungdomsskole og kultursenter. Kunstnerne skal konkurrere om to oppdrag, der det ene gjelder betongveggen i amfien, og det andre gjelder biblioteket.

– Vi er strålende fornøyde med å ha fått med oss kjempedyktige kunstnere med på laget. Vi fikk «ja» fra alle vi spurte, sier fagleder kultur i Skaun kommune, Steinar Haugen, til avisa Sør-Trøndelag.

Innen 7. september 2018 skal de totalt sju kunstnerne levere inn skisser, tegninger og idéutkast.

– Det blir sånn at kunstnerne presenterer sine forslag i modeller, visualiseringer, og så videre. Så er det en jury som vurderer bidragene opp mot hverandre, og kårer en vinner, sier Jan Christensen, som er én av kunstnerne som deltar i konkurransen.

Det er det såkalte «Hjerterommet» på Skaun ungdomsskole og kultursenter som skal berikes med kunstnerisk utsmykning. Foto: Arkiv

Millionprosjekt

Hver av kunstnerne som deltar i konkurransen om å få det endelig oppdraget vil motta et vederlag på 25 000 kroner for hvert av bidragene, mens betalingen for hvert av de endelige oppdragene er i overkant av en halv million kroner.

– Det å lage ting i offentlig rom er en mulighet til å lage kunst på skala som man ikke har i andre tradisjonelle sammenhenger, museum, gallerier og scener. Det er veldig spennende å jobbe monumentalt, sier Christensen, som samarbeider med Marius Dahl om bidrag i begge kategoriene.

Det er opp til kunstnerne selv å finne gode løsninger i det som er et relativt fritt kunstnerisk spillerom.

– Jeg jobber med det as we speak, men jeg kan ikke si så mye om det, for det er jo en konkurranse. Kunsten ikke være et veggmaleri, men jeg tror jo at spesielt på kulturbygget, amfiet, er det sannsynlig at de fleste kanskje jobber på veggen, sier Christensen.

De øvrige kunstnerne er Kyrre Andersen og Liv Anne Lundberg, Pekka Stokke, Sverre Koren Bjertnes og May Bente Aronsen.

Installasjon fra Frogner skole og kultursenter. Foto: Jan Christensen og Marius Dahl

Besøkte Skaun

Christensen forteller til ST at han har vært på befaring i Skaun, for å se på forholdene.

– Skolebygget er jo ikke ferdig på noen måte, men jeg fikk se på stedet hvor bygget skal ferdigstilles, i tillegg til tegninger og modeller. Jeg fikk et veldig godt inntrykk av folkene jeg møtte som er involvert i prosjektet.

– I biblioteket er det flere muligheter enn i amfiet, rent teknisk sett, med for eksempel trapp, gulv og tak. Men man kan ikke installere ting som hindrer annet bruk, være seg konserter, oppføringer eller lignende arrangement. Jeg kan ikke komme på noen restriksjoner, annet enn rommets størrelse. Det er et stilig og veldig interessant oppdrag.

Christensen er en norsk billedkunstner som bor og arbeider i Berlin og Oslo. Hans allsidige kunstnerskap varierer mellom blant annet maleri, installasjon, skulptur og fotografi. Han har samarbeidet med Marius Dahl på flere tidligere kunstprosjekter.

Veggpryd fra sykehuset i Akershus, Lørenskog. Foto: Jan Christensen

Fagjury

Det er en fagjury, ledet av Jorun Kraft Mo, som skal vurdere de forskjellige bidragene, og kåre en vinner i konkurransen.

– Det kommer til å bli utrolig spennende når vi får forslagene fra kunstnerne, sier Haugen, som sitter i kunstutvalget.

Etter at vinnerne av konkurransen er kåret, vil danne grunnlaget for en gjennomføringskontrakt og framdriftsplan. Men det er en forutsetning at kunstprosjektet følger ferdigstillelsesløpet til den nye skolen. Det betyr at kunsten må være ferdig innen høsten 2019.

– Vi bruker disse monumentale arbeidene som referansearbeider, så vi jobber mot å vinne konkurransen, sier Christensen, som har levert lignende kunst over hele landet.

Akrylkunst på veggen. Foto: Jan Christensen

– Vi går til denne type prosjekter med den holdningen at disse arbeidene står igjen til historien, og derfor like viktige som museumsutstillingene vi lager. Vi legger lista veldig høyt på kunstnerisk nivå, så det skiller seg ikke ut fra den innsatsen vi legger i museumsarbeid. Dette er kunst som blir stående, så det er viktig at man lager sine beste kunstprosjekt i offentlige rom.

Kulturkvartalet vil huse Skaun folkebibliotek som et kombinasjonsbibliotek, en kultursal med 220 seter, frivilligsentral, kulturskolen, ungdomsklubb, kulturadministrasjon og en idrettshall, i tillegg til ungdomsskole.