«Ja, så e det på’an igjen, på’an igjen!», synger Jan Eggum. Det er valget og valgkampen jeg tenker på. Hvorfor gjør jeg det? Skal Pensjonistpartiet stille liste neste år, ble jeg spurt av en relativt ung dame. Jeg svarte som sant var. Vi er usikker. Da sa hun: «Kjør i gang. Vær tapper!» «Dere behøves», fortsatte hun.

Det fikk meg til å tenke. Og jeg har tenkt på dette i hele sommer. Har vi muligheter? Hvis vi stille blir det et slag i lufta? Og jeg kom frem til følgende: Ja, vi har muligheter. Faktisk store muligheter. Da gjenstår det bare «å kjøre i gang», slik den unge damen sa. Og følgende kloke ord passer i den forbindelse: «Av og til må man ta steget ut i det store intet, og så håpe det finnes noe å stå på der ...»

Og hvis jeg personlig skal være med, kanskje i front, da vet jeg en ting: Vi går løs på en kjempeoppgave. Vi klarte det med glans ved siste valg her i Orkdal, men nå er vi avhengig av støtte i hele nye Orkland. Vi må ha støtte i Meldal, Agdenes og Snillfjord. Ikke bare i Orkdal, hvor mange av oss som stille er relativt godt kjent.

Det betyr at vi behøver støttespillere fra disse delene av ny-kommunen, da ambisjonen er å være et godt parti for hele Orkland. Vi har vært og er i dialog med mange flinke folk fra disse oimrådene, men spranget fra å være interessert til å si ja kan være langt og vanskelig. I Orkdal har vi ikke problemer å stille med flinke og villige listekandidater.

Men vi har stor tro på at folk fra Meldal, Agdenes og Snillfjord ser behovet for oss i politikken, og skjønne at det vil være et pluss for ny-kommunen. Vårt parti kommer hverken fra høyre eller venstre i politikken, men nedenfra, etter ønske og behov fra de eldre og de som har særskilte behov. Vi har vist at vi er fulle av kraft, og fulle av f… Vi behøves i et system der økonomiske mål blir så mye høyere prioritert enn menneskelig behov, ja kall det menneskeverd, så da må noen ta til motmæle. Kroner og ører trumfer menneskeverdet i mange tilfeller. VI tror bestem at det er behov for et parti som fokuserer på eldrepolitikk og de elders interesser. Vi fokuserer og så på de unge. De som går på skole. Og de som sliter med skolehverdagen. Vi har sett at disse områdene, i motsetning til de fleste andre samfunnsområder, har blitt utsatt for millimeter-måling av kostnader fremfor behovet.

Nå har Pensjonistpartiet sittet i kommunestyre og formannskapet i Orkdal i denne perioden. Så kan dere med rette spørre. Hva har vi frontet? Vi har i hvert fall ikke sittet stille. Vi har latt høre fra oss. Her kunne jeg skrevet en lang liste over saker, men begrenser meg til tre, fire viktige saker.

Vi har vært i front for å få løsning på avvikene ved Orkdal Helsetun. Var med på å skaffe flertall for at partiene kunne sende inn skriftlige spørsmål til administrasjonen om urovekken forhold. Vi var i front med å fremme saken der vi krevde at den urettferdige advarselen mot Anna Krogstad måtte trekkes. Det klarte vi sammen med andre. Forsøkte også å få flertall for en offentlig unnskyldning for den behandlingen Krogstad ble utsatt for. Det klarte vi ikke, men fire partier skrev under på en slik offentlig unnskyldning. Ett parti ble dessverre ikke med på det. Jeg er sikker på at de fleste har merket seg det.

Si har vært i front når det gjelder tiltak for å utvikle sentrum av Orkanger. Hadde partiene som ønsket en sterk og hurtig utvikling av hovedgata holdt sammen, da ville vi vi vært i gang med et fantastisk prosjekt for byen. Men det største partiet klarte ikke det. De sprakk så det ljomet. Men katastrofale følger. Formannskapsgruppa til Ap ble halvert.

Som man ser. Vi er et parti som ikke er redd for å ta tak i politiske saker. Også de som kan føles ubehagelige. Det skal vi fortsette med.

Og slik kunne jeg fortsatt. Det jeg vil frem til er at Pensjonistpartiet har ikke vært et usynlig parti i Orkdal. Vi har stått på. Jeg vil påstå at det politiske miljø Orkdal ville vært langt fattigere uten oss.

Derfor både håper og tror jeg at samfunnsinteresserte innbyggere av hele det nye Orkland tenker som så: Dette vil jeg være med på! Og så la tanke følges av handling. Hjelpe til slik at Pensjonistpartiet Orkland blir en betydelig politisk kraft i den nye kommunen.

Med optimistisk hilsen

Torstein Larsen

Leder Pensjonistpartiet

Orkland